Petak, 22 listopada, 2021

Kanabis u Hrvatskoj uskoro legalna droga, u BiH zbog njega do 10 godina zatvora

Nemojte propustiti

marihuana

Hrvatsko ministarstvo zdravstva već je angažiralo grupu eksperata koji rade na pripremi novih zakonskih rješanja, koja bi trebala biti usvojena do jeseni ove godine, a koja će u Hrvatskoj dozvoljavati upotrebu marihune u medicinske svrhe.

Smatra se kako marihuna ima pozitivan efekt kod liječenje nekih oboljenja, poput multipleskleroze, nekih oblika karcinoma i sl. No, čak i u ljekovite svrhe, ova droga do sada je legalizirana u tek nekim evropslim zemljama, poput Njemačke, Austrije, Holandije, Francuske, Švicarske…

Upotreba ove droge u BiH je još uvijek protuzakonita. Tako, prema Članu 195. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine svako onaj ko neovlašteno vrši međunarodnu prodaju ili prijenos ili nudi na prodaju ili radi prodaje kupuje, drži, prevozi ili prenosi, ili posreduje u međunarodnoj prodaji ili kupovini, šalje, isporučuje, uvozi, izvozi ili na drugi način neovlašteno stavlja u međunarodni promet supstance ili preparate koji su propisom proglašeni opojnim drogama, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina, piše Patria.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo