Utorak, 6 prosinca, 2022

Šta stoji u izvještaju o napretku na putu prema EU

Autor:Welt.de

Nemojte propustiti

Prema izvještaju, Bosna i Hercegovina još nije ispunila svih 14 neophodnih reformskih prioriteta, ali je postigla “značajan” napredak. Slično kao u slučaju Ukrajine i Moldavije

Komisija Evropske unije namjerava da preporuči šefovima država i vlada EU da se Bosna i Hercegovina što prije proglasi kandidatom za članstvo u EU.

Ovo proizilazi iz izvještaja o napretku zemalja koje žele da se pridruže EU, koji se priprema svake godine, a koji je u posjedu njemačkog Welt.de. On će zvanično biti predstavljen danas. Razlog je iznenađujuće dalekosežan napredak u reformama na zapadnom Balkanu.

Prema izvještaju, Bosna i Hercegovina još nije ispunila svih 14 neophodnih reformskih prioriteta, ali je postigla “značajan” napredak. Slično kao u slučaju Ukrajine i Moldavije – obje zemlje su službeno imenovane državama kandidatima 23. juna nakon odluke šefova država i vlada – Bosna i Hercegovina još uvijek mora ispuniti niz reformskih ciljeva prije nego što počnu konkretni pregovori o pristupanju, otvaranje takozvanih pregovaračkih poglavlja.

Međutim, kao zvanični kandidat za pristupanje, zemlja sa svojih 3,3 miliona stanovnika već prima velike iznose finansijske podrške iz Brisela u okviru takozvane pretpristupne pomoći. Bosna i Hercegovina je već predala zahtjev za članstvo u EU 2016. godine. EU je 2003. toj zemlji obećala članstvo zajedno sa drugim zemljama zapadnog Balkana.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo