Subota, 2 srpnja, 2022

Kanton Sarajevo uvodi novu policiju: Imat će pravo provoditi i silu, kakvi će biti kriteriji zapošljavanja

Autor:Faktor.ba

Nemojte propustiti

Komunalni policajci i inspektori imat će ovlasti i za izricanje novčane kazne osobama koje budu kršile propise, odnosno Zakon o komunalnoj čistoći.

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo bilo je govora o novoj komunalnoj policiji koja je predviđena Nacrtom zakona o komunalnoj policiji Kantona Sarajevo.

Komunalni policajci imat će posebne značke i uniforme, kao i ručni sprej te službenu palicu u slučaju napada.

Ukoliko komunalni policajci budu fizički napadnuti, imat će pravo upotrijebiti silu i koristiti oružje koje je predviđeno ovim zakonom da posjeduju.

Kantonalna komunalna policija imat će komunalne policajce, inspektore, policijski i inspekcijski nadzor.

Komunalni policajci i inspektori imat će ovlasti i za izricanje novčane kazne osobama koje budu kršile propise, odnosno Zakon o komunalnoj čistoći.

Bit će zaduženi za pregled poslovnih objekata, javnih površina, kao i transportnih sredstava, odnosno javnog gradskog prijevoza.

Kada je u pitanju zapošljavanje policajaca i inspektora u ovu službu, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović kaže da će kriteriji biti oštri.

– Kriteriji će biti onakvi kako se zapošljava i u Ministarstvu unutrašnjih poslova, od fizičke spreme pa nadalje – kaže ministar.

Ministar tvrdi da će komunalna policija biti samoodrživa i to od prekršajnih naloga koje bude naplaćivala.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Sa proslave rođendana otišli u smrt: Poznato ko su četvorica nastradalih mladića

Dvojica stradalih mladića su imala 19 godina, jedan 18 i jedan 20 Tijela četvorice mladića, koji su stradali nekoliko časova...

Možda vas zanima i ovo