Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Kanton se i dalje muči sa isplatom računa za gas: Dug za februar 11 miliona maraka

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo za izmirivanje duga za januarsku fakturu BH gasu treba da uplati još 500.000 maraka i kompletan iznos od 11 miliona maraka za februarsku fakturu.

Ovo je za Oslobođenje potvrdio Mirza Sendijarević, direktor BH gasa.

– Polovinom mjeseca uvijek moramo vršiti pritisak na Sarajevogas da izmiri osnovne obaveze za potrošeni gas. U stalnim smo dogovorima sa predstavnicima Toplana, Sarajevogasa i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a i pokušavamo da nađemo rješenje, rekao je Sendijarević.

Kako je istakao Sendijarević, u srijedu je bila kritična situacija jer je plaćanje bilo zaustavljeno iako je postojao dogovor sa Zlatkom Petrovićem, ministrom prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a.

– Kao posljedicu toga BH gas je najavio redukciju isporuka gasa Sarajevogasu, ali ipak je došlo do uplate tako da je smanjenje isporuke ovog energenta odgođeno. Zadnja stvar koju mi želimo je da smanjimo isporuku gasa, ali to je metoda kako bismo dobili novac koji nam duguje Sarajevogas. Drugi pritisak koji se sada stvara su trenutni odnosi između Ukrajine i Rusije jer niko ne može predvidjeti u kojem će se pravcu situacija odvijati. Ako krene u negativnom, sigurno bi bio ugrožen dotok gasa ne samo za BiH već i za cijelu Evropu, ali BH gas ne želi da BiH bude prva koja će ostati bez ovog energenta. Imat ćemo sastanak sa ministrom Petrovićem i predstavnicima Sarajevogasa kako bi se dogovorili o daljnjim koracima i načinu plaćanja duga, naglasio je Sendijarević.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo