Nedjelja, 18 travnja, 2021

Kanton u BiH na korak do zatvaranja: U bolnicama sve više mlađih pacijenata

Nemojte propustiti

„Molimo građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera. Molimo građane da sarađujemo, jer svi zajedno, samo svi zajedno možemo izaći na kraj sa ovom nemani“, apeluje premijer TK Kadrija Hodžić

Ukoliko se epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona nastavi usložnjavati u narednih nekoliko dana, najmnogoljudnijem kantonu u FBiH prijeti djelimično zatvaranje. Bolnički kapaciteti u dvije kovid bolnice su skoro popunjeni i sve je više novozaraženih koronavirusom. Ono što posebno zabrinjava zdravstvene radnike su teške kliničke slike kod pacijenata mlađe i srednje životne dobi, koje se razvijaju veoma brzo. O umoru medicinskog osoblja suvišno je govoriti.

Vlada i Krizni štab Ministarstva zdravstva TK su uputili posljednji apel građanima da budu odgovorni i oprezni, kako u narednim danima ne bi došlo do djelimičnog lockdowna. To bi podrazumijevalo omogućavanje rada samo prodavnicama prehrambenih proizvoda, apotekama, benzinskim pumpama i ustanovama koje su od esencijalne važnosti za građane.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

„Molimo građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera. Molimo građane da sarađujemo, jer svi zajedno, samo svi zajedno možemo izaći na kraj sa ovom nemani“, apeluje premijer TK Kadrija Hodžić (SDP).

Blizu dvije stotine pacijenata zaraženo koronavirusom je na liječenju u dvije kovid bolnice. Prije nekoliko dana je otvorena i treća. Struku i ljekare brine povećan broj pacijenata mlađe i srednje životne dobi kod kojih se teške kliničke slike, uzrokovane isključivo virusom, razvijaju isuviše brzo.

„Ono što je vjerovatno uzrok tom stanju je vjerovatno da su neki novi sojevi koronavirusa postali dominatni u populaciji, sojevi koji sami po sebi razvijaju takve kliničke slike kod naših pacijenata. To je jedna situacija koja nas zabrinjava više nego apsolutni broj novoregistriranih slučajeva“, objašnjava ministar zdravstva TK Božo Jurić (PDA).

I u Respiratornom centru stanje zabrinjavajuće. Ljekari i medicinsko osoblje kao i na drugim odjelima ulažu posljednje atome snage kako bi pomogli pacijentima sa najtežom kliničkom slikom. Na izmaku su snaga, ali i dalje na usluzi i neće odustati.

„Teška je njega kovid pacijenata. Ti pacijenti zahtijevaju posebnu njegu, četverobrigadni sistem rada, ili sistem u turnusima, a ljudi se moraju odmarati. Nakon odrađenih mjesec dana moraju odmarati i dobiti pet dana odmora, a to je praktično izolacija“, kaže prof. dr. Vahid Jusufović, generalni direktor UKC Tuzla.

Prof. dr. Jasmina Smajić, načelnica Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC Tuzla, navodi kako je ovo što se dešava u proteklih 15 do 20 dana zaista zastrašujuće: „Pacijenti mlađe životne dobi, bez nekog značajnijeg i bez ikakvog komorbiditeta, poslije nekoliko dana bolesti dolaze u izuzetno teškom kliničkom obliku. Gubimo neke od tih pacijenata. Teško nam je zbog tih mladih ljudi“.

Teško je zdravstvenim radnicima i zbog starije populacije koja izgubi životnu bitku, jer su sve to naši sugrađani, nečiji djedovi, nene, majke, rodbina. Odlaze ljudski životi!

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vremenska prognoza za naredne dane: Evo kakvo nas vrijeme očekuje

Federalni hidrometeorološki institut objavio je prognozu za narednu sedmicu. U ponedjeljak 19.04.2021., pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana ponegdje sa slabom...

Možda vas zanima i ovo