Utorak, 28 rujna, 2021

Kantonalno tužilaštvo KS dobija 10 novih tužilaca

Nemojte propustiti

Vlada Kantona Sarajevo je u cilju jačanja kapaciteta i unapređivanja efikasnosti rada Kantonalnog tužilaštva na svojoj desetoj sjednici dala saglasnost za zapošljavanje novih 10 kantonalnih tužilaca, tri stručna savjetnika istražitelja i 10 asistenata tužioca. Priliv predmeta kao i obaveze Tužilaštva definisane strateškim dolkumentima Bosne i Hercegovine u oblasti pravosuđa u prethodnom periodu nije pratilo jačanje kadrovskih i materijalnih kapaciteta, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Vlada se, na prijedlog Ministarstva pravde i uprave, opredijelila za nova upošljavanja u Kantonalnom tužilaštvu kako bi ono što bolje odgovorilo zadatku rješavanja 130.000 zaostalih predmeta, ali i zadacima koji će tek biti pred njim.

Pred Vladom Kantona Sarajevo su bili izvještaji o poslovanju kantonalnih komunalnih preduzeća za 2013. i 2014. godinu koje je prihvatila i uputila prema Skupštini Kantona Sarajevo koja u konačnici usvaja ili ne usvaja spomenute izvještaje. Uz razmatranje poslovanja komunalnih preduzeća, Vlada je danas od KJKP “Vodovod i kanalizacija” zatražila hitnu informaciju o snabdijevenosti Kantona Sarajevo pitkom vodom. Uz to zatražen je i izvještaj o razlozima svakodnevne redukcije, kao i podaci o broju onih koji ne izmiruju svoje račune za utrošak pitke vode. Zatražena je i detaljna informacija o računima za vodu većih ugostiteljskih objekata, hotela, autopraonica kao i podaci o broju nelegalnih priključaka na vodovodnu mrežu.

Vlada je utvrdila i Program mjera za poticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2015. godini. Od 3,5 miliona KM koliko obuhvata ovaj program, za sufinansiranje samozapošljavanja biće utrošeno 2.640.000,00 KM, za programe obuke i prekvalifikacija 131 osobe planirano je 196.600,00 KM. Za javne radove, za koje će biti objavljen poziv u sljedećih 15 dana, izdvojeno je 663.000,00 KM, gdje će biti uposleno 429 nezaposlenih osoba.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo