Utorak, 22 lipnja, 2021

Kaplan: Moguće skoro zatvaranje Zemaljskog muzeja BIH

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Federalni ministri kulture i sporta te obrazovanja i nauke Salmir Kaplan i Damir Mašić održat će u ponedeljak, 10. februara sastanak s predstavnicima sedam institucija kulture kojima već godinama nije riješen pravni status, kako bi se razmotrile mogućnosti rješavanja problema tih institucija.

Potvrdio je to danas u Sarajevu federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, naglašavajući da će razgovor biti fokusiran na operacionalizaciju sredstava koja su predviđena za rad tih institucija.

– Fokus će biti i na konkretnim koracima za rješavanje formalno-pravnog statusa tih institucija, imenovanje privremenih upravnih odbora, a zatim i stalnih, objavljivanje konkursa za direktore, te drugim koracima nužnim u tom pravcu – kazao je on.

Kaplan također podvlači da će biti razmotrena i obećanja koja su data od Ministarstva civilnih poslova BiH. Naglašava da se sada raspolaže fondom nešto manjim od dva miliona KM s kojim će se ući u rješavanje tog problema.

– Ne bih želio ništa prejudicirati, ali kako stvari stoje izgleda da će uskoro biti otvoren Zemaljski muzej BiH. Ova sredstva mogu postati operativna za mjesec do dva, a sama finansijska podrška će značiti otvaranje Zemaljskog muzeja BiH, jer nije valjda da neko misli da ćemo davati pare da bi oni zaključavali muzej – ocijenio je on.

Podsjetio je također i da je komisija koju je formirala Vlada FBiH u cilju rješavanja problema sedam institucija već završila rad, te je prijedloge poslala na razmatranje Vijeću ministara BiH. Međutim, odgovor iz te institucije do sada nije stigao.

– Vlada FBiH će preuzeti privremena osnivačka prava i sufinansiranje za pet od sedam institucija kulture. Mirko Pejanović je u Federalnom parlamentu predložio amandman kojim se skida 50 posto od reprezentacije premijera, predsjednika i potpredsjednika Federacije – oko 400.000 KM i to je stavljeno u fond za Zemaljski muzej BiH i Kinoteku BiH, te su time u ovaj proces uključene i te dvije institucije – pojasnio je on.

Kaplan podsjeća da će ovim institucijama na raspolaganju biti i redovni grantovi od kantona, općina i Vijeća ministara BiH, zbog čega smatra da bi objedinjenjem svih sredstava mogao biti zatvoren krug za finansiranje ovih institucija, barem na period od deset do jedanaest mjeseci.

Sedam institucija kulture o kojima je riječ su – Zemaljski muzej BiH, Kinoteka BiH, Umjetnička galerija BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH te Historijski muzej BiH.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo