Srijeda, 4 listopada, 2023

Karamatić poziva na formiranje trećeg entiteta u BiH: Ovaj protektorat ne može funkcionisati, stanje je gore nego poslije rata

Preporučeno

Govoreći o pregovorima oko izborne reforme, Karamatić kaže kako su “Hrvati maksimalno popuštali”, ali da postoji crvena linija preko koje ne žele ići.

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a, danas je uoči sjednice HNS-a BiH izjavio kako očekuje aktiviranje posljednjeg zaključka sa vanredne sjednice HNS-a u kojem se poziva “institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH”.

Provođenje navedenog zaključka bi, de facto, značilo stvaranje trećeg entiteta u državi, što je potvrdio i sam Karamatić.

Upravo se čita:  Stevandić brani Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

– Ovaj protektorat na ovaj način ne može funkcionirati, vrijeme je da se napravi cjelovita rekonstrukcija. To bi značilo da bi BiH trebala biti unija tri republike, tri entiteta ili velekantona i da konačno od ovog napravimo jednu funkcionalnu državu, rekao je Karamatić.

On kaže kako bi takav potez bio najbolje rješenje jer, prema njegovom mišljenju, etničke podjele su danas vidljivije i dublje nego što su bile neposredno nakon završetka rata.

Upravo se čita:  Dodik izvrijeđao Konakovića: "Nisam znao da je toliko glup, to ni Tito sebi nije dozvolio"

– To je činjenica da je danas stanje gore nego što je bilo 1996. do toga su dovele politike međunarodne zajednice i politike ljudi koji su više hodali po ambasadama, nego što su gledali kako zemlju napraviti funkcionalnom, kazao je on.

Govoreći o pregovorima oko izborne reforme, Karamatić kaže kako su “Hrvati maksimalno popuštali”, ali da postoji crvena linija preko koje ne žele ići.

Upravo se čita:  Elmedin Konaković odgovorio Miloradu Dodiku

Također, poručio je da do dogovora može doći ukoliko se “bošnjačka strana” predomisli.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo