Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

Karamatić poziva na formiranje trećeg entiteta u BiH: Ovaj protektorat ne može funkcionisati, stanje je gore nego poslije rata

Nemojte propustiti

Govoreći o pregovorima oko izborne reforme, Karamatić kaže kako su “Hrvati maksimalno popuštali”, ali da postoji crvena linija preko koje ne žele ići.

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a, danas je uoči sjednice HNS-a BiH izjavio kako očekuje aktiviranje posljednjeg zaključka sa vanredne sjednice HNS-a u kojem se poziva “institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH”.

Provođenje navedenog zaključka bi, de facto, značilo stvaranje trećeg entiteta u državi, što je potvrdio i sam Karamatić.

– Ovaj protektorat na ovaj način ne može funkcionirati, vrijeme je da se napravi cjelovita rekonstrukcija. To bi značilo da bi BiH trebala biti unija tri republike, tri entiteta ili velekantona i da konačno od ovog napravimo jednu funkcionalnu državu, rekao je Karamatić.

On kaže kako bi takav potez bio najbolje rješenje jer, prema njegovom mišljenju, etničke podjele su danas vidljivije i dublje nego što su bile neposredno nakon završetka rata.

– To je činjenica da je danas stanje gore nego što je bilo 1996. do toga su dovele politike međunarodne zajednice i politike ljudi koji su više hodali po ambasadama, nego što su gledali kako zemlju napraviti funkcionalnom, kazao je on.

Govoreći o pregovorima oko izborne reforme, Karamatić kaže kako su “Hrvati maksimalno popuštali”, ali da postoji crvena linija preko koje ne žele ići.

Također, poručio je da do dogovora može doći ukoliko se “bošnjačka strana” predomisli.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Stiže domaće iz Hercegovine: Uveliko dozrijevaju trešnje, jagode, paradajz; ovo su cijene

Prodavači kažu kako unatoč tome što je sve poskupjelo, oni nisu dizali cijene svojih proizvoda u odnosu na prošlu...

Možda vas zanima i ovo