Petak, 22 listopada, 2021

Karavdić: U Potočarima počeo iskop mezara, 11. jula ukop 409 ubijenih Srebreničana

Nemojte propustiti

Do sada je identificirano i spremno za ukop 409 žrtava genocida u Srebrenici. Najmlađa žrtva je novorođenče Muhić, koje će biti ukopano u blizini svoga oca koji je ranije ukopan u Potočarima – kazao je danas za Fenu zamjenik direktora Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko Kenan Karavdić.

news_2012_July_potocari_nova_221269678Prema njegovim riječima, na terenu u Potočarima ekipe već vrše iskop mezara, pripremaju na terenu sve ostalo što treba, dok je u Visokom sa današnjim danom spremljeno i spremno za transport 409 stradalih Srebreničana.

Karavdić je naveo da će, kao i ranijih godina, ispraćaj posmrtnih ostataka Srebreničana biti 9. jula. Kolona kamiona sa tabutima će krenuti u deset sati iz Visokog, zaustavit će se u Sarajevu, ispred zgrade Predsjedništva BiH oko 11 sati, a onda će kroz Sarajevo proći put Potočara.

Na pitanje da li je 409 konačan broj stradalih Srebreničana čiji će posmrtni ostaci ove godine biti ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima, Karavdić je kazao da su po njihovim informacijama vrlo male vjerovatnoće da će biti još identifikovanih te da se 409 može smatrati konačnim brojem.

U Memorijalnom centru u Potočarima ukopano je 5.657 identificiranih posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine.

Svih prethodnih godina, kao i ovog jula, nakon identifikacije u Tuzli, posmrtni ostaci žrtava se prebacuju u Visoko gdje u JKP “Gradska groblja” bivaju pripremljeni za dženazu i ukop.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo