Kardinal Puljić: Nije mi važan treći entitet | | Bh-index

Kardinal Puljić: Nije mi važan treći entitet

Društvo    Datum: 15.02.2017.    
Autor: RSE


Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kaže da mu nije važan treći entitet, već da se BiH uredi tako da se svi narodi osjećaju sigurnim i jednakopravnim.

“Međunarodna zajednica je napravila mnoge pogreške u BiH i zbog toga je potrebno da se one isprave”, navodi on.

Dodaje da se nisu ostvarila sva njegova očekivanja i da je previše vjerovao u dobronamjernost moćnika međunarodne zajednice.

“Međutim, problem je što oni pragmatički naprave neke svoje zaključke. Bitno je da se ne puca, a njima puno ne znači što je nepravda. Žao mi je što nisu shvatili da je Dejtonski sporazum trebao biti samo prelazna faza i da je trebao samo zaustaviti rat, ali kasnije je trebalo istinski proces napraviti. Međutim i onaj proces koji su pravili, pravili su na štetu manjeg naroda. Ne bih htio da druga dva naroda dožive da govorim protiv njih, nego trebamo riješiti jednaka prava u ovoj zemlji. Međunarodna zajednica je napravila velike pogreške i neće nikada reći moj grijeh, nego – neka to lokalni političari riješe”, naglasio je kardinal.

Upravo se čita:  Šta se događa? BHT, FTV i RTRS se neće moći više gledati u 45 gradova i naseljenih mjesta u BiH?

Na pitanje šta misli o uvođenju trećeg entiteta, te da li će svim Hrvatima u BiH biti bolje kardinal Puljić kaže da mu se čini da je to, zapravo, stvaranje klime napinjanja.

“Ako je ovo Federacija, onda se mora naći modus – kao da i Hrvati svoje biraju? Mislim da sama riječ ‘treći entitet’ iritira partnere u vlasti i stvara nezdravu klimu. Odjedanput smo mi svi Hrvati krivi što smo tu. To bi trebalo tako urediti da se ljudi osjećaju sigurnim i jednakopravnim na ovim prostorima. To je nešto što političari moraju riješiti. Ponovio bi iz rata onu rečenicu – ‘crtajte, ali nas nemojte precrtati, postojimo i želimo opstati'”, naglasio je kardinal.

Dodao je da se ponekad sastaje sa hrvatskim političarima i da razgovaraju.

“Ti naši razgovori ne znače da je to rješenje. Oni rade po svojim stavovima i programima. Ne gledam stranački, nego kako zaštititi narod. Opstanak Hrvata je opstanak Katoličke crkve u BiH. To je vrlo uvjetovano jedno s drugim”, rekao je kardinal Puljić.


Loading..

Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.