Subota, 18 svibnja, 2024

Karić i Magazinović: Sa vrijednostima nema trgovine, niko to ne može zaustaviti

Preporučeno

Potpredsjednica SDP BiH i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i Šef kluba poslanika SDP BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović prihvatili su poziv da kao govornici učestvuju na Podgoričkom plenumu čiji je ovogodišnji slogan „Quo Vadis Balkan?“.

Organizatori plenuma, Centar za građansko obrazovanje iz Crne Gore, Regionalna akademija za razvoj demokratije i fondacija Friedrich Ebert učinili su veliki napor i okupili intelektualnu i akademsku regionalnu elitu, kao i političare koji su svojim djelovanjem pokazali odanost socijaldemokratskim vrijednostima.

Saša Magazinović je bio govornik na panel diskusiji zajedno sa Vesnom Pusić – bivšom ministricom vanjskih poslova i potpredsjednicom Vlade Republike Hrvatske, Josipom Juratovićem – poslanikom u njemačkom Bundestagu, Rankom Krivokapićem – bivšim predsjednikom Skupštine Crne Gore, Duškom Markovićem, poslanikom i bivšim predsjednikom Vlade Crne Gore i Natašom Vučković, direktoricom fondacije Centar za demokratiju iz Beograda.

Upravo se čita:  “Ovo je početak kraja Milorada Dodika! Ukoliko provede Izborni zakon RS slijedi još jedan postupak i moći će mu zabraniti javne funkcije”

Svi panelisti su otvoreno i kritično govorili na temu problema sa kojima se suočava ljevica u regiji i Evropi u borbi protiv retrogradnih nacionalističkih politika.

U svom izlaganju Magazinović je naglasio da oko vrijednosti socijaldemokratije ne može i ne smije biti pregovora. Dodao je da ove vrijednosti moraju biti uzidane u temelj svake socijaldemokratske partije u regiji. Magazinović je kao obeshrabrujući element istakao činjenicu da predstavnici evropskih institucija u svom djelovanju na Balkanu pokazuju spremnost da odustanu od evropskih vrijednosti ili da o njima pregovaraju. Države regije, zaključio je, žele postati dio EU i kod nas moraju da vrijede iste vrijednosti i pravila koja važe u EU i oko toga ne smije biti nikakve političke trgovine.

Upravo se čita:  Vučić najavljuje: Srbija će tražiti rezoluciju o Jasenovcu

Benjamina Karić je govorila na panelu zajedno sa Stipom Mesićem – bivšim predsjednikom Republike Hrvatske, Danijelom Serverom – profesorom sa univerziteta Džon Hopkins, te Ivanom Vukovićem – potpredsjednikom DPS-a i gradonačelnikom Podgorice. Govoreći o perspektivi ljevice u regiji, Karić je istakla da ideje koje nosi socijaldemokratija nisu prolazne niti vremenski ograničene, te da ih niko ne može ugasiti niti zaustaviti. Govoreći o sebi kao osobi koja živi socijaldemokratiju pozvala je jačanje aktivnosti i saradnju svih građanskih i lijevo orjentisanih pojedinaca, stranaka i organizacija kao zalog za miran i prosperitetan region.

Izdvajamo

Izdvajamo

Dragičević kod Hadžifejzovića otkrio ime: On je ubio mog sina!

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, rekao je u Centralnom dnevniku na Face TV da zna ime ubice svog...

Još vijesti za vas