Utorak, 16 kolovoza, 2022

Karić žestoko reagirala na izjave gradonačelnika Beograda: Poslat ćemo mu presude da se educira

Nemojte propustiti

– Uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformisanisti, Gradska uprava Grada Sarajeva će zvanično dostaviti presude suda koje treba pročitati – poručila je gradonačelnica Karić

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji je pozvala gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da naloži komunalnim službama da uklone mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na Vračaru, na što je on odgovorio da “ne zna da li je Mladić počinio ratne zločine, ali zna da je branio srpski narod u Bosni i Hercegovini”.

– Iznenađena sam izjavom novog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića koji je rekao ne zna za ratne zločine presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića – poručila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić te dodala da bi “gradonačelnik Beograda i doktor nauka, za kakvog se predstavlja, trebao biti upoznat sa osnovama međunarodnog krivičnog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije”.

– On bi trebao znati da je Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske RS za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformisanisti, Gradska uprava Grada Sarajeva će zvanično dostaviti presude suda koje treba pročitati, jer kao što je i sam rekao nije bio u BiH za to vrijeme pa ne zna šta se dešavalo. Ali imaju institucije koje jesu i znaju.

Gradonačelnik može dobiti više informacija i u Informativnom centru o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju koji je smješten u Vijećnici – poručila je Karić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo