Petak, 25 lipnja, 2021

Na Vrelu Bosne od septembra naplata ulaza, uskoro i električni voz

Nemojte propustiti

Od septembra ove godine naplaćivat će se ulaz na Vrelo Bosne u Sarajevu, potvrdio je za Fenu ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović.

Rekao je da će sa s lokalnom zajednicom imati sastanak naredne sedmice i misli da će od septembra, najdalje, te aktivnosti biti uvedene na području Zaštićenog područja Vrela Bosne.

On je istakao kako su Ministarstvo i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo napravili veliki i dobar posao vezano za zaštitu ne samo Vrela Bosne, nego i Bijambara i Skakavca, sa tendencijom da prošire te aktivnosti.

– Vrelo Bosne je sad neprepoznatljivo u pozitivnom smislu u odnosu na period prije šest ili sedam godina. Neprepoznatljivo je u smislu reda, čistoće i mira koji svi imaju koji dođu tamo, bez bilo kakve bespravne prodaje i apsolutno sve aktivnosti su u funkciji zaštite prostora – kazao je ministar Petrović.

Naglasio je kako iskustva pokazuju da nigdje u svijetu ne postoji takav prostor a da se ne plaća ulaz.

Ulaz se plaća i u Nacionalni park Plitvice, sve zaštićene prostore u Hrvatskoj i svijetu, kaže Petrović.

Naglašava kako “naknada koja je predviđena za Vrelo Bosne nije ni finansijski velika, niti će biti trošena u neke druge namjene osim u poboljšanje stanja prostora na Vrelu Bosne”.

– Mi smo uvelu tu mjeru i na Bijambarama i svaki dan imamo od 200 do 1.000 ulaznica koje se plaćaju, nabavljen je i voz a također to želimo da uradimo i na Vrelu Bosne – precizirao je ministar Petrović.

Vrelo Bosne (Foto: Arhiv)
Vrelo Bosne (Foto: Arhiv)

Naglašva kako je svima onima koji dođu na zaštićeno područje Vrelo Bosne obezbijeđen mir i čistoća, a postavljen je mobilijar za djecu na užem dijelu Vrela Bosne.

– Hoćemo da poboljšamo mobilijar u smislu klupa i korpi za otpatke, da se još intenzivnije i redovnije čisti, a također nabavit ćemo električni voz, riješit ćemo pitanje parkinga, tako da ćemo onemogućiti dolazak i motornih vozila na taj dio. Vozila će se parkirati na parking u blizini crkve u Blažuju, i u toku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Nakon parkiranja vozila posjetioci će vozom ići na Vrelo Bosne – kazao je ministar Petrović.

Ulaz na Vrelo Bosne napaćivat će se za odrasle osobe – individualne posjete dvije KM. Penzioneri, studenti, invalidi i djeca od sedam do 16 godina plaćat će jednu KM, a organizirane grupe po 1,5 KM. Besplatan ulaz na Vrelo Bosne bit će za djecu do sedam godina, djecu sa posebnim potrebama, djecu bez roditeljskog staranja i nevladine organizacije, naučno-obrazovne institucije koje se bave okolišem vezano za održavanje određenih događaja.

U cjenovniku su i cijene za komercijalne usluge, snimanje različitih spotova, reklama, kazala je za Fenu pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u KS-u Zijada Krvavac.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo