Srijeda, 24 veljače, 2021

Kasumović traži smjenu ministra unutrašnjih poslova ZDK

Autor:NAP.ba

Nemojte propustiti

Proglašene oštrije mjere: Od sutra se primjenjuje nova naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS objavio je nove naredbe, preporuke i mjere koje stupaju na snagu 25. februara 2021....

BiH napravila važne korake ka NATO-u: Formirana komisija, usvojen Program reformi i biće poslan u Brisel

Ministrica Turković je kazala kako su i svi srpski ministri glasali za Program reforme i da se on u...

Palmer pohvalio Dodika zbog skidanja table sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića

U intervjuu za Glas Amerike, Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za Evropu i Evroaziju, te specijalni...

SIPA na terenu: Novi pretresu u Sarajevu u slučaju Dženan Memić

Nakon okončanja pretresa postupajući tužitelj odredit će se prema daljim aktivnostima a istraga u predmetu intenzivno se nastavlja. Po nalogu...

Kao gradonačelnik najvećeg i najmnogoljudnijeg grada u Zeničko-dobojskom kantonu smatram da je potrebno hitno razrješiti dužnosti ministra unutrašnjih poslova ZDK, Daria Pekića, kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

“Svi u Zenici, ali i šire svjedoci smo pogoršane sigurnosne situacije otkako je Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK preuzela A-SDA i na mjesto ministra postavila svoj kadar odnosno Pekića i njegovog savjetnika Fadila Jaganjca. Sigurnosna situacija u Zenici koja je ne tako davno bila pozitivan primjer bezbjednosti građana, postala je sve lošija. O tome svjedoče svakodnevne krađe, razbojništva, provale, paljevine automobila, nekažnjeni napadi lica bliskih vrhu A-SDA na novinare i građane Zenice.

Mislim kako reakcija Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona nije adekvatna i u pogledu postupanja sa migrantima, gdje smo također svjedoci sve češćih napada na građane Zenice. Kulminacijom lošeg stanja u oblasti sigurnosti bez dileme smatram ubistva troje naših sugrađana koja su se desila u proteklih pet dana”, kaže Kasumović.

Dodaje da je siguran da bi posljednje dvostruko ubistvo Zeničana bilo izbjegnuto da su policijski i inspekcijski organi ZDK radili svoj posao.

“Sve ovo bez sumnje je izazvalo uznemirenost kod građana i njihovo nepovjerenje prema MUP ZDK koji se od institucije za primjer policijskim strukturama u BiH i regionu, nažalost pretvorio u stranačku policiju A-SDA. Da se politika u posljednje dvije godine duboko ukorijenila u rukovodne strukture MUP-a ZDK govori činjenica da nikada ništa nije poduzeto po pitanju nedozvoljenog postupanja aktuelnog ministra pravosuđa i uprave ZDK Nebojše Nikolića, koji se odnose na pripremu i obuku članova biračkih odbora SDA za radnje protivne Izbornom zakonu BiH o čemu postoje i odgovarajući dokazi. Da situacija izmiče kontroli shvatili su i visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson koji su u zajedničkom pismu od Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona zatražili nezavisnost policije od politike.

Stoga, kao gradonačelnik četvrtog grada u BiH, kao odgovoran građanin i političar kojem su sugrađani ukazali ogromnu podršku, pozivam Vladu ZDK da krajnje ozbiljno shvati sve navedene činjenice, posebno uzimajući u obzir da sigurnost i životi preko 400.000 građana Zenice i Zeničko-dobojskog kantona moraju i trebaju biti ispred svih, pa tako i političkih odnosno stranačkih interesa”, navodi Kasumović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tegeltija tvrdi: Pfizer nas ucjenjuje, vrijeme je da prestanemo biti fini prema njima

"Obećali su 27.000 vakcina sada i krajanje vrijeme je da prestanemo biti fini prema njima jer je njihova obaveza...

Možda vas zanima i ovo