Utorak, 15 lipnja, 2021

Katalonci reagirali na Dodikove izjave: ‘Katalonija i RS nisu isto!’

Nemojte propustiti

Foto: Screenshot (Catalanassembly.org)
Foto: Screenshot (Catalanassembly.org)

Organizacija koja se zalaže za nezavisnost Katalonije, Katalonska narodna skupština ogradila se od izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kojima je poredio Škotsku i Kataloniju sa RS-om.

U saopštenju ove organizacije stoji:

Pročitali smo razmišljanja Milorada Dodika iz dnevnih novina Avaz od 8. novembra, u kojim govori kako su Škotska i Katalonija primjeri kako raditi na procesu nezavisnosti, koje, prema Dodiku, Republika Srpska treba da prati.

Iz Katalonske narodne skupštine, glavnog građanskog pokreta koji promovira nezavisnost Katalonije, i nezavisna je od bilo koje političke partije, koja objedinjava osobe različitih mišeljenja, želimo da se ogradimo od pomenutog stava.

Katalonija želi da gradi nezavisnu državu za sve njene građane, gdje će živijeti svi ljudi bez obzira na njihovo porijeklo i nacionalnost, u stalnom dijalogu različitih političkih opcija. S tim u vezi, naš projekat je baziran na toleranciji i poštivanju prava manjina i evropskoj integraciji.

Zbog navedenih razloga, smatramo da Katalonija nije primjer, niti će ikada biti, za političke projekte Dodika i njegove partije, koji radedijametralno suprotno idejama i vrijednostima naše zemlje.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo