Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Katar – najbogatija zemlja svijeta dobila novog vladara

Nemojte propustiti

Katar je dobio novog vladara bez državnog udara po prvi put nakon 1960. Katarski emir, šeik Hamad Bin Kalifa Al Tani (61), koji je državnim udarom razvlastio svojeg oca 1995. godine, vlast je predao sinu.

emir-katarŠeik Tamim (33) preuzeo je vlast u Kataru od oca, Šeika Hamada Bin Kalife Al Thanija, nakon što je njegov otac vladao tom zemljom punih 18 godina.

‘Došlo je vrijeme za okretanje nove stranice na putu naše zemlje i da nove generacije preuzmu odgovornosti’, rekao je u obraćanju naciji katarski emir u odlasku. Šeik Hamad nakon obraćanja naciji od 1,9 miliona ljudi, stao je uz bok građanima koji su došli iskazati svoju odanost novom katarskom vođi, prenosi Bloomberg.

‘Obraćam vam se danas kako bih objavio da prenosim vlast na šeika Tamima ben Hamada Al Thanija i potpuno sam uvjeren da će mu prioritet biti interes zemlje i dobrobit naroda’, rekao je emir.

Najbogatija zemlja svijeta ima dionice u drugoj najvećoj banci u Velikoj Britaniji, Barclays Plc. i najvećem europskom proizvođaču automobila, Volkswagenu AG. Katar je davao podršku ustancima u Libiji i Siriji, a posudili su i 8 milijardi dolara Egiptu, nakon svrgavanja Hosnija Mubaraka s mjesta predsjednika.

Emir u odlasku i njegov premijer, Hamad Bin Jassim Bin Jabor Al Tani ‘stavili su Katar na mapu’, rekao je Šadi Hamid, šef istraživanja u Brookings Institution Doha Centru. ‘Možda će doći do pomaka u naglašavanju i preslagivanju margina, ali glavni zalet katarske vanjske politike će se nastaviti’, zaključio je.

Šeik Tamim završio je Sandhurst kraljevsku vojnu akademiju u Velikoj Britaniji, 1998. godine. Novi katarski suveren, četvrti je sin emira i njegove druge žene, utjecajne šeike Moze, a otkako je proglašen prijestolonasljednikom 2003. godine, polako ali sigurno je prikupljao moć. Bio je predsjednik Qatar Investment Authorityja, glavnog novčanog fonda zemlje. Vodio je i katarsku aplikaciju za Olimpijske igre 2020. godine.

Moć nasljeđuje od emira koji je Katar pretvorio od malene i krhke, dugom opterećene zemlje Perzijskog zaljeca, do regionalnog lidera (činjenica da su koalicijske snage s SAD-om na čelu unazadile Irak, Blomberg ne spominje kao relevantne u usponu Katara). Tijekom vladavine Šeika Hamada ekonomija Katara sedmerostruko je narasla i broj stanovništva se utrostručio. Uveo je općinske izbore, a godinu dana nakon preuzimanja vlasti, pokrenuo je televiziju Al Jazeeru, koja danas ima dopisništva diljem svijeta.

Odlazak šeika Hamada je prvi dobrovoljni odlazak još od 1960. godine u toj zemlji. Svojeg oca šeik Hamad svrgnuo je u državnom udaru bez krvoprolića, a njegov otac, šeik Kalifa svrgnuo je svojeg rođaka 1972. godine.

(Dnevnik.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo