Subota, 27 studenoga, 2021

Kazna od 500 KM za prvi slučaj cyber kriminala u Brčkom

Nemojte propustiti

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Tužilaštvo Brčko distrikta zaključilo je sporazum o priznanju krivice sa Borisom Ignjićem (23) iz Čović Polja, u općini Donji Žabar, optuženim za prvi slučaj cyber kriminala u Distriktu, odnosno oštećenje tuđih računarskih podataka putem interneta.

Sekretar Tužilaštva Brčko distrikta Samir Beganović potvrdio je da je sporazumom od 17. januara optuženi B.I. priznao izvršenje krivičnog djela – oštećenje računarskih podataka i programa pod okolnostima kako su one opisane u optužnici iz decembra prošle godine.

“Prihvatanjem sporazuma o priznanju krivice i izricanjem kazne optuženom u iznosu od 500 KM, Osnovni sud Brčko distrikta omogućio je pravosnažno okončanje cjelokupnog postupka pred lokalnim pravosuđem za nešto više tri mjeseca, od dana otvaranje istrage”, rekao je Beganović.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo je opredijeljeno da i u predstojećem periodu procesuira ovu vrstu krivičnih djela i u tom pravcu će, između ostalog, razvijati vlastite institucionalne kapacitete.

Tužilaštvo je optužilo Borisa Ignjića da je neovlaštenim pristupom i izmjenom izvornog koda doveo do automatskog brisanja podataka sa jedne brčanske internet stranice u privatnom vlasništvu.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo