Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Kazne za ledenice na krovu do 3.000 KM

Nemojte propustiti

S prvim minusima sa skoro svake zgrade u Sarajevu vise ledenice i predstavljaju veliku opasnost za prolaznike koji bi mogli stradati zbog neodgovornosti nadležnih. Stanari i upravitelji zgrada nadležni su za skidanje ledenica i snijega s krovova, a oni koji to ne urade, mogu biti novčano kažnjeni i do 3.000 KM. 

ledenice krovovi

Komunalni redari, u saradnji s inspektorima, obilaze teren i pokušavaju stati ukraj stanarima i upraviteljima, kao i pravnim licima, koji ne poštuju zakonska pravila i ne čiste snijeg i led sa svojih krovova.

– Svi su dužni za održavanje svojih kuća, zgrada i poslovnih prostora. U slučaju da to ne učine, komunalni redari naprave zapisnik koji daju Kantonalnoj komunalnoj inspekciji i slučaj ide na sud koji potom određuje kazne za prekršioce Zakona o komunalnoj čistoći – kazao nam je portparol preduzeća “Rad” Ahmed Đipa.

Prolaznici u Ferhadiji i Titovoj ulici na mnogim objektima mogu primijetiti natpise “Pazi, ledenice” ili “Opasnost od pada snijega s krovova”, ali, kako kažu iz “Rada”, postaviti natpis nije dovoljno.

– Natpisi su poželjni, ali, bez obzira na to, zakon se mora poštovati. Kazne za pravna lica su od 500 do 3.000, za odgovorna od 200 do 700, a za fizička lica od 10 do 500 maraka. O svemu odlučuje sud. Prioriteti su zgrade s kosim krovovima, kojih ima najviše na području općina Centar i Stari Grad, a tamo ima puno prolaznika – kazao je Đipa.

Paziti na prolaznike

– Prema zakonu, tokom uklanjanja ledenica mora se paziti da se ne ugroze prolaznici. Snijeg i led ne mogu se ostavljati na ulicama ili saobraćajnicama – pojasnio je Đipa.

(Bh-index/Avaz)

Više s weba

Izdvajamo

Samantha Power doputovala u Bosnu i Hercegovinu

Da je doputovala u BiH, sama je potvrdila Power na svom Twitteru. Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj,...

Možda vas zanima i ovo