Petak, 5 ožujka, 2021

Kazne za ledenice na krovu do 3.000 KM

Nemojte propustiti

Odluka Kriznih štabova: Ovo su posljednje naredbe i mjere stanovništvu u BiH

Krizni štabovi kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine posljednjih dana najavljuju oštrije mjere i naredbe građanima u borbi protiv...

Čović: Imamo tri člana Predsjedništva BiH i to se neće nikada promijeniti

Zašto se ne bi svaki stanovnik ove države mogao kandidovati? Ali je suština da u Predsjedništvu sjedi bošnjački, hrvatski...

I Slovenija donira BiH 4.800 vakcina

U radnoj posjeti Bosni i Hercegovini danas je predsjednik Slovenije Borut Pahor koji se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, ...

Krizni štab FBIH o uvođenju lockdowna: Situacija je dramatična, moramo djelovati

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je na današnjoj press konferenciji da opet imamo vanrednu situaciju zbog velikog rasta broja...

S prvim minusima sa skoro svake zgrade u Sarajevu vise ledenice i predstavljaju veliku opasnost za prolaznike koji bi mogli stradati zbog neodgovornosti nadležnih. Stanari i upravitelji zgrada nadležni su za skidanje ledenica i snijega s krovova, a oni koji to ne urade, mogu biti novčano kažnjeni i do 3.000 KM. 

ledenice krovovi

Komunalni redari, u saradnji s inspektorima, obilaze teren i pokušavaju stati ukraj stanarima i upraviteljima, kao i pravnim licima, koji ne poštuju zakonska pravila i ne čiste snijeg i led sa svojih krovova.

– Svi su dužni za održavanje svojih kuća, zgrada i poslovnih prostora. U slučaju da to ne učine, komunalni redari naprave zapisnik koji daju Kantonalnoj komunalnoj inspekciji i slučaj ide na sud koji potom određuje kazne za prekršioce Zakona o komunalnoj čistoći – kazao nam je portparol preduzeća “Rad” Ahmed Đipa.

Prolaznici u Ferhadiji i Titovoj ulici na mnogim objektima mogu primijetiti natpise “Pazi, ledenice” ili “Opasnost od pada snijega s krovova”, ali, kako kažu iz “Rada”, postaviti natpis nije dovoljno.

– Natpisi su poželjni, ali, bez obzira na to, zakon se mora poštovati. Kazne za pravna lica su od 500 do 3.000, za odgovorna od 200 do 700, a za fizička lica od 10 do 500 maraka. O svemu odlučuje sud. Prioriteti su zgrade s kosim krovovima, kojih ima najviše na području općina Centar i Stari Grad, a tamo ima puno prolaznika – kazao je Đipa.

Paziti na prolaznike

– Prema zakonu, tokom uklanjanja ledenica mora se paziti da se ne ugroze prolaznici. Snijeg i led ne mogu se ostavljati na ulicama ili saobraćajnicama – pojasnio je Đipa.

(Bh-index/Avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nana Fata Orlović nakon priznanja Ambasade SAD-a: Rekli su sve će biti završeno na proljeće

Svi treba da se borimo za svoja prava. Svakome bih preporučila, ako ima pravo, nek se bori. Ako nema,...

Možda vas zanima i ovo