Subota, 27 studenoga, 2021

KCUS: Bez obzira na smanjenje gubitaka i dalje teška finansijska situacija

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Prezentirajući rezultate rada u 2013. godini na konferenciji za medije u Sarajevu, generalni direktor Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) Damir Aganović kazao je da je KCUS 2012. godinu završio sa gubitkom od oko 16 miliona, a procijenjeni gubitak za 2013. godinu je 8,9 miliona KM

Kao razloge Aganović je naveo neadekvatne standarde i normative te cjenovnik iz 1986. godine, kolektivni ugovor, nefinansiranje amortizacije i PDV. “Bez obzira što je došlo do smanjenja gubitaka i dalje je veoma teška finansijska situacija”, ustvrdio je Aganović.

Napomenuo je da je Uprava KCUS-a i Upravni odbor su poduzeli niz mjera štednje i racionalizacije te uspjeli u 2013. smanjiti gubitak u poslovanju za osam miliona KM u odnosu na isti period 2012. godine.

Kazao je da se do kraja janura 2014. godine očekuje isporuka opreme za izvođenje transplantacije jetre te da je pri kraju izgradnja “Sterilne jedinice” na Pedijatrijskoj klinici za izvođnje autologne i alogenične transplantacije perifernih matičnih ćelija.

U 2013. godini na KCUS-u su radili na uvođenju novih medicinskih metoda u dijagnostici i liječenju. Istaknuto je da je na Klinici za urgentnu medicinu uveden 24 satni angažman ljekara svih specijalnosti “na licu mjesta” uz nadzor koordinatora.

“Na Klinici za maksofacijalnu hirurgiju urađene su hirurške rekonstrukcije tumora glave i vrata, kao i krvnih sudova-jedini u regiji”, naglasio je Aganović. Dodao je da je riješen problem sa patohistološkim nalazima i pacijenti dobivaju nalaze u očekivanom periodu.

U Univerzitetkom kliničkom centru u Sarajevu nalazi se 474 ljekara na specijalizaciji i subspecijalizaciji.

Aganović je kazao da je Institut za Naučnoistraživački rad počeo pripreme povodom obilježavanja “120 godina Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu”. Najavio je da će se ta ceremnoja održati 1. jula 2014. godine.

(Novo vrijeme)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Palmer najavio teške pregovore: Pred bh. liderima su teške odluke

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer (Matthew Palmer), koji u subotu (27. novembra)...

Možda vas zanima i ovo