Utorak, 30 studenoga, 2021

Kebo neće podržati Budimirov prijedlog o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH

Nemojte propustiti

Mirsad Kebo
Mirsad Kebo

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo obavjestio je predsjednika FBiH da mu je, tokom konsultacija o imenovanjima sudija Ustavnog suda FBiH, uskraćeno iznošenje konačnog stava oko kandidata sa liste VSTV-a, prije konačnog prijedloga odluke predsjednika.

Kebo smatra da je nezaobilazno da u prijedlogu odluke koja se upućuje Domu naroda Parlamenta FBiH bude kandidat iz reda bošnjačkog naroda.

Time bi upotpunosti bio kompletiran Ustavni sud, koji se u skladu s Ustavom FBiH, sastoji iz devet sudija i to najmanje po dva iz reda sva tri konstitutivna naroda i jednog iz ostalih.

Potpredsjednik Federacije BiH principijelan je da se pri izboru sudija treba voditi isključivo profesionalnim i moralnim referencama kandidata.

To znači da Kebo neće podržati prijedloge koji će staviti mrlju na obraz rukovodstva FBiH i instituciju Ustavog suda.

“Rukovodstvo FBiH u ovom sazivu odgovorno je omogućiti Ustavnom sudu da radi u punom kapacitetu, odnosno imenovati nedostajuće sudije. Ne trebamo dozvoliti da nas na to podsjeća međunarodna zajednica, jer je to naša obaveza, kazao je potpredsjednik Kebo i dodao da se, osim o profesionalnim referencama, mora voditi računa i o nacionalnom sastavu, te uvažiti činjenicu da se u sastav Ustavnog suda FBiH treba imenovati još jedan sudija iz reda bošnjačkog naroda”, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH.

Podsjećamo, Živko Budimir je za sudije Ustavnog suda predložio Vesnu Budimir i Mirjanu Čučković iz reda hrvatskog i srpskog naroda.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Važno za državljane BiH: Od sutra nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Na sajtu njemačke Ambasadde u Sarejevu navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva...

Možda vas zanima i ovo