Srijeda, 5 svibnja, 2021

Keljmendiju produžen pritvor za još 4 mjeseca

Nemojte propustiti

Narko-bosu Naseru Keljmendiju, koji je uhapšen 5. maja, produžen je pritvor za još 4 mjeseca.

keljemendi“Odluku je donio nadležni Okružni sud u Prištini i Naser Keljmendi će naredna četiri mjeseca provesti u pritvorskoj jedinici”, rekao je Bljerim Krasnići, portparol Euleksa.

Na pitanje Srne da li je u toku postupak izručenja Keljmendija BiH, Krasnići kaže da je to “u nadležnostu Ministarstva pravde Kosova, koje odlučuje o izručenju lica sa potjernica po postupku koji je utvrđen zakonom”.

“Euleks je spreman da asistira kosovskim institucijama u izručenju Keljmendija, ukoliko ministarstvo prihvati zahtjev za BiH izručenjem”, dodao je Krasnići.

Kosovska policija je 5. maja, na području Prištine uhapsila Keljmendija, za kojim je Sud BiH u septembru prošle godine raspisao međunarodnu potjernicu, jer je bio nedostupan pravosudnim organima tokom izvođenja policijske akcije “Lutka”.

Euleks je 13. maja dobio zahtjev Ministarstva pravde BiH za izručenje Keljmendija, koji je odmah proslijeđen Ministartvu pravde Kosova.

Tužilaštvo BiH, u okviru istrage u ovom predmetu, sumnjiči Keljmendija za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlaštenog prometa opojnim drogama i krivičnim djelom ubistva.

Euleksov sudija je 9. maja Keljmendiju odredio jednomjesečni pritvor na zahtjev Euleksovog tužioca Erika Larsona, a Keljmendi se tereti za ista krivična djela za koja ga tereti i pravosuđe BiH.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo