Subota, 4 veljače, 2023

KFOR blokirao Jarinje bodljikavom žicom, s druge strane granice srpski ultradesničari

Nemojte propustiti

Kako javlja RTS, građani su i dalje na barikadama i nema naznaka da se kriza može riješiti u narednih nekoliko dana.

Građani srpske nacionalnosti na sjeveru Kosova deveti dan su na barikadama, a zatvoreni su i prelazi Jarinje i Brnjak, pod kontrolom kosovske policije, javljaju srbijanski mediji. Na Jarinju je bio najavljen skup “Zbor na Jarinju, nikada granica”, no pripadnici KFOR-a su jutros potpuno blokirali prelaz i razvukli bodljikavu žicu, tako da se preko njega više ne može ni ući ni izaći s Kosova, javlja RSE.

Grupa ultradesničara iz Srbije okupila se 18. decembra, nešto prije 13 sati, kod graničnog prelaza Jarinje, sa srbijanske strane granice.

Skup je oragnizovan na poziv ultradesničarske neformalne grupe “Narodna patrola” predvođene Damjanom Kneževićem. Grupu od nekoliko desetina okupljenih ispred graničnog prelaza zaustavila je srpska policija.

Okupljeni ispred policijskog kordona puštaju nacionalističke pjesme o Kosovu i Srbiji i uzvikuju parole, među kojima i “Kosovo je srce Srbije”, javlja Radio Slobodna Evropa. Pozivu su se odazvale i druge ultridesničarske organizacije i stranke. Pokret Dveri najavio je dolazak, a skupu prisustvuje i Nemanja Šarović iz Srpske radikalne stranke. “Narodna patrola“ poznata је po antimigrantskim akcijama, veličanju srpskih ratnih zločinca i podršci Rusiji u invaziji na Ukrajinu.

FOTO: slobodnaevropa.org

Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku u izjavi za Radio Slobodna Evropa podsjeća da je “Narodna patrola” među prvima “izašla i pozdravila rusku invaziju na Ukrajinu”.

Misija KFOR-a još nije odgovorila na zahtjev za povratak snaga sigurnosti na Kosovo, navodi RTS.

KFOR je saopćio kako ima kapacitet da omogući sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, u skladu s mandatom na osnovu Rezolucije 1244.

Bivšem kosovskom policajcu Dejanu Pantiću, osumnjičenom da je organizovao teroristički napad na prostorije CIK na sjeveru Kosova, odbijena je žalba na pritvor, a njegovom kolegi Slađanu Trajkoviću, osumnjičenom za ratne zločine, sud u Prištini odredio je pritvor do 30 dana.

Kako javlja RTS, građani su i dalje na barikadama i nema naznaka da se kriza može riješiti u narednih nekoliko dana.

Također, najavljeno je da će sutra škole početi s radom, s obzirom na to da nisu radile cijelu prošlu sedmicu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović: Vidjet ćemo šta će ostati od trojke, bez SDA se ne može praviti Vlada FBiH

"Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca", kazao je Izetbegović. "SDA je mogla...

Možda vas zanima i ovo