Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Kijev kao usred rata: Ukrajinski demonstranti zauzimaju zgrade i napadaju policiju

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

U centru Kijeva jučer je došlo do nasilja između protestanata i policije. Protestanti su napali policiju koja je morala pobjeći iz zgrade koju je čuvala.

Protestanti su blokirali zgradu u središtu Kijeva, a sudbina vlade je neizvjesna nakon što je predsjednik Viktor Juščenko ponudio oporbenim čelnicima ključne položaje u kabinetu.

Jedan oporbeni čelnik nazvao je njegovu ponudu “otrovnim” pokušajem da uguši prosvjede u zemlji koja je upala u političku krizu nakon odluke Janukoviča da zaustavi približavanje EU-u i okrene se Rusiji, prenosi Hina.

Nekoliko hiljada demonstranata pokušalo je upasti u zgradu kulturnog centra u kojoj su se nalazile stotine policajaca, nekoliko stotina metara od utvrde prosvjednika na Trgu nezavisnosti. Demonstranti su bacali kamenje i dimne bombe, a policajci su uzvratili šok bombama i vodenim topovima. Snage sigurnosti napustile su zgradu i izvukle se kroz koridor demonstranata nakon što je na mjesto događaja stigao oporbeni čelnik Vitalij Kličko i pomogao u pregovorima.

Do toga sukoba koji je izbio u zoru i trajao dva sata došlo je nakon što je Janukovič u subotu ponudio oporbi dosad najveće ustupke – mjesto premijera bivšem ministru gospodarstva Arseniju Jacjenjuku, a bivšem boksačkom prvaku Kličku položaj potpredsjednika vlade za humanitarna pitanja.

(Vijesti.ba)

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Veliki broj zaraženih: Zvaničnici u Njemačkoj savjetuju građanima da ne putuju za Božić

Odlazeća kancelarka Angela Merkel uputila je u subotu posljednji apel Nijemcima da se vakcinišu. Novi ministar transporta Njemačke savjetuje ljudima...

Možda vas zanima i ovo