Subota, 21 svibnja, 2022

Kijev odbio ultimatum Moskve – zašto je Rusima toliko važan Marijupolj?

Autor:N1

Nemojte propustiti

Marijupolj je bombardovan tokom cijele nedelje. Gradonačelnik tog grada Vadim Bojčenko je rekao za CNN da je protekle sedmice više od 80 odsto stambenih zgrada bilo ili oštećeno ili uništeno.

Ukrajina je odbila ultimatum koji joj je dala Moskva – da do ponedjeljka u 5h ujutro po moskovskom vremenu preda grad Marijupolj. Šta će se dogoditi nakon toga, niko ne zna. A zašto je Marijupolj toliko važan Rusima?

„Ne može biti govora o bilo kakvoj predaji, polaganju oružja“, rekla je nešto ranije zamjenica premijera zemlje, a prenijela je ukrajinska Pravda.

U razgovoru za BBC, savjetnik gradonačelnika Marijupolja je rekao da se obećanjima Rusije ne može vjerovati i da će se ljudi koji se bore u gradu – boriti do posljednjeg vojnika.

CNN piše da je u ultimatumu bilo naznaka da će onima koji su odlučili da se predaju biti omogućen siguran prolaz iz grada, ali, kako navodi američka mreža, za to ipak nije bilo nikakvih garancija. Podsjeća i da je Rusija više puta gađala civile.

BBC navodi da nije jasno šta bi sada moglo da se dogodi. Od “roka” je prošlo nekoliko sati. Moskva nije precizirala šta će njene trupe, koje okružuju grad, uraditi ako ultimatum o predaji bude odbijen.

Podsjetimo, prema izvještajima stranih medija i zvaničnika, procjenjuje se da se u gradu nalazi oko 300.000 ljudi. Oni veliku većinu vremena provode u skloništima. Praktično su “odsječeni” od ostatka zemlje i nemaju gas, vodu, mnogi ni struju. Kako navodi BBC, i zalihe hrane i lijekova sve su im manje. Svuda oko grada nalazi se ruska vojska, tako da su stanovnici praktično zarobljeni. U ovom gradu je, prije rata, živelo 450.000.

Marijupolj je bombardovan tokom cijele nedelje. Gradonačelnik tog grada Vadim Bojčenko je rekao za CNN da je protekle sedmice više od 80 odsto stambenih zgrada bilo ili oštećeno ili uništeno.

BBC navodi da satelitski snimci pokazuju da je uništen veliki dio grada. Podsjetimo, gađana su i mjesta koja su bila skloništa, poput teatra ili umjetničke škole, ali i porodilište. Granatiranja su danonoćna, naveo je Denis Prokopenko iz Nacionalne garde “Azov” za CNN.

U ovom gradu vode se i ulične borbe

Marijupolj je lučki grad koji je strateški važan za Ruse, jer bi osvajanje ovog mjesta donijelo Rusiji neometanu kontrolu nad jugoistočnim dijelom zemlje. Kako navodi CNN, radi se o luci na dijelu obale koja povezuje istočni region Donbasa sa poluostrvom Krim, koji su pod ruskom kontrolom od 2014. Čini se da ruske snage žele punu kontrolu nad ovim područjem, kako bi se stvorio kopneni koridor između ta dva regiona, pa otud ovoliki pritisci na Marijupolj..

Podsjetimo i da su ukrajinski zvaničnici danima optuživali Ruse da blokiraju dogovorene humanitarne koridore za evakuaciju stanovništva. Ipak, optužbe su stizale i sa druge strane. Moskva je optuživala ukrajinske snage oko Marijupolja upravo za to.

U nedjelju su vlasti Marijupolja optužile ruske snage da odvode stanovništvo u ruske gradove, protiv njihove volje. Rusija je to negirala.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vučić priprema Srbiju: Živjeli bi deset puta bolje da uvedemo sankcije Rusiji

“Svi će da kažu Vučić najavljuje uvođenje sankcija. Ne, borićemo se dokle možemo da čuvamo svoju politiku i tu...

Možda vas zanima i ovo