Subota, 18 rujna, 2021

Kilogram borovnice 10 KM

Nemojte propustiti

Berba borovnica po brdima iznad Srebrenice počela je i berači kažu da su se borovnjaci na površinama, koje su prije tri godine bile zahvaćene požarima, podmladili i da je solidan rod.

Manji broj nezaposlenih i starijih mještana, koji ne uzgajaju i ne beru malinu, svakog jutra odlaze u vrletna brda da beru borovnice i uveče dolaze sa po pet do 10 kilograma nabranih plodova.

Cijena kilograma borovnice je 10 KM, a nakupci plaćaju osam KM. Vještiji berači dnevno naberu i do 15 kilograma što im donosi dnevnu zaradu do koje nigdje ne mogu doći.

Zadovoljne su i starije osobe koje dnevno uberu oko pet kilograma borovnice za šta uveče naplate 40 do 50 KM što su dobre dnevnice u ovdašnjim uslovima.

Berba borovnice prilika je za dodatni izvor prihoda mnogim porodicama koje na taj način obezbjeđuju sredstva za nabavku ogreva, zimnice i druge potrebe.

Borovnica sa ovog područja je izuzetnog kvaliteta i veoma je cijenjena i tražena na tržištu.

Nakupci je odvoze i prodaju po znatno većim cijenama na pijacama u Bijeljini, Tuzli, Sarajevu, Šapcu i Novom Sadu.

Berači kažu da su nakupci garancija da će sve količine, koje u toku dana naberu, uveče prodati i naplatiti, a borovnica je postojana i ne truli brzo pa ne smeta i ako dan ili dva “sačeka” kupca.

Neki berači dobijaju narudžbe i akontacije da naberu određene količine borovnice što je, takođe, sigurnost da će sve nabrane količine biti prodate.

Na platou iznad gradske pijace u Srebrenici uveče berači nude borovnice, a kupci čekaju berače koji stižu sa brda sa kantama punim ovih plodova i odmah naplaćuju svoj uloženi trud.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo