Petak, 24 ožujka, 2023

Kina zakonom pokušava spriječiti sramotu svojih turista

Nemojte propustiti

Nacionalni bijes povodom užasne reputacije kineskih turista širom svijeta doveo je i do reakcije zvaničnih vlasti u Kini.

Informativna agencija Xinhua izvještava da vijesti koje se emituju na Kineskoj centralnoj televiziji, koja je pod kontrolom vlasti, već pet dana puštaju spotove koji za cilj imaju poboljšanje ljubaznosti kineskih turista.

U pitanju je prilično hrabar potez, s obzirom na to da vijesti uglavnom izvještavaju o političkim vijestima i velikim događajima, međutim, ovo pokazuje otvorenu zabrinutost kineskih vlasti u vezi sa reputacijom njenih građana u inostranstvu.

Zapravo, stvari su toliko ozbiljne, da će po novom turističkom zakonu koji će na snagu stupiti 1. oktobra, turisti iz Kine biti obavezni po zakonu da poštuju lokalne tradicije i običaje a turisti koji se ne budu ponašali u skladu sa propisima mogu biti kažnjeni.

Kineski turisti u posljednje vrijeme vrlo često su dospijevali u fokus svjetskih medija, poput kineskog tinejdžera koji je urezao svoje ime na zid 3.500 godina starog hrama u Egiptu.

Dio problema leži i u rastu životnog standarda koji je stvorio novu generaciju turista koji nikada zapravo nisu naučili kako da se ponašaju kao turisti, prenosi B92.

Broj Kineza koji su turistički napustili zemlju porastao je sa 10 miliona u 2000. godini na čak 83 miliona u 2012. godini, a nedavno su pretekli Amerikance na listi nacija koje najviše troše u inostranstvu i sada se nalaze na prvom mjestu.

(Foto: Arhiv)
(Foto: Arhiv)

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Sud odbio privremenu mjeru, pravna zastupnica Sebije Izetbegović poručuje: “Ništa nije odbačeno, niti odbijeno”

Općinski sud u Sarajevu donio je odluku o odbijanju donošenja privremene mjere po tužbi Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog...

Možda vas zanima i ovo