Utorak, 30 svibnja, 2023

Kina zvanično otkrila svoj stav o ratu u Ukrajini: Jinping razgovarao sa Macronom i Scholzom

Nemojte propustiti

– Moramo zajedno poduprijeti mirovne pregovore Rusije i Ukrajine, pozvao je nakon što tri kruga pregovora u Bjelorusiji zasad nisu uspjela zaustaviti rat.

Kina je danas po prvi put o početka rata u Ukrajini iskazala svoj zvanični stav. To se desilo tokom telefonskog razgovora kineskog predsjednika Xi Jinpinga sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Upravo se čita:  Njemačka u recesiji, građani manje troše na odjeću, hranu, piće

Oni su zajedno pozvali na veću suzdržanost u ukrajinskom sukobu, a Jinping je istakao kako je Kina “iskreno ožalošćena zbog novog rata na evropskom kontinentu.

Kina, koja tradicionalno održava dobre veze s Moskvom, sve dosad nije htjela govoriti o invaziji na Ukrajinu i samo je “izrazila žaljenje” zbog sukoba u toj zemlji, rekavši ipak da “razumije” zabrinutost Rusije za svoju sigurnost.

Upravo se čita:  Pala grupa bh. kriminalca koji su krali katalizatore po Njemačoj

– Želimo pozvati na veću suzdržanost kako bi se spriječila humanitarna kriza velikih razmjera, dodao je, ne osudivši ipak ofenzivu koju je 24. veljače pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin na susjednu zemlju.

Rekao je sugovornicima da “cijeni napore Francuske i Njemačke radi posredovanja u Ukrajini” i istaknuo da je i Peking spreman preuzeti “aktivnu ulogu”.

Upravo se čita:  Vođa partizana poručio Putinu: Vidjet ćemo se opet, dolaze velike stvari

– Moramo zajedno poduprijeti mirovne pregovore Rusije i Ukrajine, pozvao je nakon što tri kruga pregovora u Bjelorusiji zasad nisu uspjela zaustaviti rat.

Kina je “spremna poslati Ukrajini humanitarnu pomoć”, rekao je. Xi je opetovao da se njegova zemlja načelno protivi međunarodnim sankcijama, ocijenivši da će mjere uvedene Moskvi “naštetiti svim stranama”.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo