Srijeda, 18 svibnja, 2022

Kina zvanično otkrila svoj stav o ratu u Ukrajini: Jinping razgovarao sa Macronom i Scholzom

Nemojte propustiti

– Moramo zajedno poduprijeti mirovne pregovore Rusije i Ukrajine, pozvao je nakon što tri kruga pregovora u Bjelorusiji zasad nisu uspjela zaustaviti rat.

Kina je danas po prvi put o početka rata u Ukrajini iskazala svoj zvanični stav. To se desilo tokom telefonskog razgovora kineskog predsjednika Xi Jinpinga sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Oni su zajedno pozvali na veću suzdržanost u ukrajinskom sukobu, a Jinping je istakao kako je Kina “iskreno ožalošćena zbog novog rata na evropskom kontinentu.

Kina, koja tradicionalno održava dobre veze s Moskvom, sve dosad nije htjela govoriti o invaziji na Ukrajinu i samo je “izrazila žaljenje” zbog sukoba u toj zemlji, rekavši ipak da “razumije” zabrinutost Rusije za svoju sigurnost.

– Želimo pozvati na veću suzdržanost kako bi se spriječila humanitarna kriza velikih razmjera, dodao je, ne osudivši ipak ofenzivu koju je 24. veljače pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin na susjednu zemlju.

Rekao je sugovornicima da “cijeni napore Francuske i Njemačke radi posredovanja u Ukrajini” i istaknuo da je i Peking spreman preuzeti “aktivnu ulogu”.

– Moramo zajedno poduprijeti mirovne pregovore Rusije i Ukrajine, pozvao je nakon što tri kruga pregovora u Bjelorusiji zasad nisu uspjela zaustaviti rat.

Kina je “spremna poslati Ukrajini humanitarnu pomoć”, rekao je. Xi je opetovao da se njegova zemlja načelno protivi međunarodnim sankcijama, ocijenivši da će mjere uvedene Moskvi “naštetiti svim stranama”.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Medvedev: Rusija neće dozvoliti treći svjetski rat

"Ali primorani smo da su u slučaju napada na našu zemlju u stanju damo hitan i supermoćan odgovor. Odbacićemo...

Možda vas zanima i ovo