Subota, 24 rujna, 2022

Kineski ‘Aerospace Changfeng Medical’: Proizvođač respiratora ACM812A u prošloj godini prodao oko 20.000 primjeraka u 40 država svijeta

Nemojte propustiti

Ti su respiratori prodati u Njemačku, Francusku, Italiju, Španiju, Mađarsku, Rusiju te u značajan broj država Azije i Afrike. 

Kineski respiratori nabavljeni preko FUCZ-a i kompanije “Srebrena malina” već godinu dana zauzimaju veliki dio javnog prostora.

Ko ih je i kako nabavio, koliko su plaćeni, ko će ih koristiti i u kojim okolnostima te da li uopće mogu pomoći, pitanja su koja su u kontinuitetu nametana u posljednjim mjesecima. Na prva tri pitanja je, primjera radi, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon upita medija odgovorio sa “šta vas briga”. I tu je u Srbiji završena priča o respiratorima.

U BiH ne samo da se ta pitanja i dalje postavljaju, već se odgovori na njih traže u procesu koji se danas vodi pred Sudom BiH. U posljednjem preriodu je problematizirano i to da li su štetni, iako zvanične informacije govore da niti jedan pacijent koji je obolio od Covida-19, a koji je bio priključen na “kineske respiratore”, nije preminuo.

“Sporne” respiratore proizvodi kompanija “Aerospace Changfeng Medical”. Ta kineska državna kompanija nije proizvela samo 100 respiratora koje je kupila „Srebrena malina“ i onih 40 koje su BiH donirali Ujedinjeni Arapski Emirati. Broj proizvedenih i prodatih primjeraka respiratora ACM812A kompanije “Aerospace Changfeng Medical” mnogo je veći.

Prema informacijama koje je portal Vijesti.ba dobio od izvora iz Ambasade Kine u BiH, kompanija “Aerospace Changfeng Medical” prodala je u 2020. godini oko 20.000 respiratora ACM812A, i to u 40 država.

Ti su respiratori prodati u Njemačku, Francusku, Italiju, Španiju, Mađarsku, Rusiju te u značajan broj država Azije i Afrike. I u svim tim državama služe za pomaganje pacijentima. U BiH služe i za proizvodnju političkih afera.

Kako pojašnjava izvor portala Vijesti.ba iz Ambasade Kine, kompanija “Aerospace Changfeng Medical” ne bi smjela prodavati te respiratore da oni ne zadovoljavaju standarde visokog kvaliteta, jer im, kako je kazao, Kina ne bi dozvolila prodaju i izvoz s obzirom na to da bi neispunjavanje takvih standarda utjecalo na međunarodni rejting Kine i kineskih medicinskih proizvoda.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Željko Komšić otvoreno: “Ono što će uraditi Christian Schmidt ovisi od rezultata izbora, njegov potez će ići u tom pravcu”

- Njegov potez će ići u tom pravcu da pojača podjelu zemlje ili da odustane od tog plana -...

Možda vas zanima i ovo