Nedjelja, 17 listopada, 2021

Kineskinja bogatija od Trumpa i Oprah nekada je bila fabrička radnica

Nemojte propustiti

Kineska siromašna radnica Zhang Xin danas je najbogatija žena u Kini i jedna od najbogatijih osoba u svijetu. O promjenama u Kini najbolje svjedoči upravo slučaj Zhang Xin, koja je sa 14 godina radila u fabrici, a danas je, prema Forbesu, “teška” 3,6 milijardi dolara!

news_2013_Juli_zhang_xin_391648766Ova kineska poslovna žena, koja novac zarađuje u poslu nekretninama, sedma je najbogatija žena svijeta, ako se u obzir uzmu bogatstva stvorena vlastitim radom.

Zhang Xin posjeduje 18 zgrada u Pekingu, a nedavno se njena firma proširila i na Šangaj, gdje je kupila ili izgradila 11 nekretnina.

Dva njena projekta u Pekingu – jedan završen prošle godine, a drugi još u izgradnji – dizajnirao je dobitnik velike nagrade za arhitekturu čuveni Zaha Hadid.

Priča o usponu Zhang Xin počela je prije 47 godina. Nakon pobjede komunista njeni obrazovani roditelji poslati su u polje na “preškolovanje”.

Nakon povratka u Peking sa majkom, Xin je doživjela pakao siromaštva.

Kada je imala 14 godina sa majkom je preselila u Hong Kong, gdje je došla bez obrazovanja, bez ičije podrške, te je provela pet godina radeći mizerno plaćene poslove u fabrikama jeftinih igračaka, odjeće i elektronike u pokušaju da uštedi novac za obrazovanje u Engleskoj.

Pet godina teškog rada bilo je potrebno Xin da skupi novac za avionsku kartu do Londona i za kurs engleskog jezika.

Uspjela je da dobije stipendiju pomoću koje je magistrirala ekonomiju na Cambridgeu, što joj je omogućilo da se zaposli u New Yorku.

Umjesto da ostane na ugodnom poslu na Wall Streetu vraća se u Peking, gdje je upoznala sadašnjeg supruga sa kojim je 1995. osnovala firmu “SOHO Kina”, danas najveću kinesku kompaniju za poslove sa nekretninama.

Njen slučaj nije usamljen. Na Forbesovoj listi iz 2013. od 24 milijarderke koje su same stvorile svoja carstva, njih šest dolazi iz Kine. To je više od bilo koje zemlje, izuzev SAD, navode agnecije.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Hoće li biti javnog dočeka Nove godine u Sarajevu?

U budžetu Grada Sarajeva za taj događaj je planirano 50.000 KM, uz učešće Kantona Sarajeva, gradskih općina i Turističke...

Možda vas zanima i ovo