Utorak, 31 siječnja, 2023

Kinezi optuženi da su oteli muškarca u bh. gradu i za njega tražili otkupninu

Nemojte propustiti

Osnovni sud Brčko potvrdio je optužnicu protiv tri kineska državljanina zbog otmice muškarca i za njega tražili otkupninu, pišu “Nezavisne novine”.

Kako se navodi u optužnici Tužilaštva Brčkog, a koju je potvrdio pomenuti sud, optuženi su Sun Baowei (53), Sun Xudong (42) i Wang Shurui (46) da su 5. maja prošle godine oko devet sati u Brčkom, zajedno i po prethodnom dogovoru, u prisustvu dva tjelohranitelja Sun Baowei i to M.J. i J.B, iz jednog hotela u Brčkom izveli Z.J. i H G. u namjeri da Sun Baowei i Sun Xudong od Z.J, iznude dug iz ranijeg poslovanja.

Uz prijetnje i korištenje prisustva tjelohranitelja natjerali su pomenuti dvojac da uđu u volvo. Pored njih u vozilo su ušli tjelohranitelji, Wang Shurui i radnica Sun Boawei, dok su se Sun Baowei i Sun Xudong nalazili u drugom vozilu.

Potom su, navodi se u optužnici, Z.J. i H G. odveli u stan Wang Shurui, u kome ona živi i koji iznajmljuje, a koji je Wang Shurui po svom prijedlogu dobrovoljno dala na korištenje, kako bi se u njega zatvorili Z.J. i H.G, gdje su njih dvojica držani protiv svoje volje, onemogućivši im bilo kakvo kretanje i pri tome uslovljavajući ih da što prije Baowei-ju na ime nastalog duga iz ranijih poslovnih odnosa 125.000 eura, pri čemu im je Xudong pokazivao pištolj i palicu te prijetio napadom na život i tijelo, dok je Sun Baowei upućivao ozbiljnu prijetnju da će im polomiti noge i ruke.

Istovremeno, tjelohranitelji su im govorili da neće izaći iz stana dok se ne riješi problem sa novcem, ukazujući im čak da znaju gdje su njihove porodice, pa im je i Wang Shurui ukazivala na ozbiljnost prijetnji Sun Baoweia i Sun Xudonga, jer oni neće imati dugo strpljenja, koje ubjeđivanje i prijetnje su prema oštećenima trajale sve do večernjih časova, uz uslovljavanje da neće biti pušteni dok traženi novac ne bude prebačen na račun.

“Z.J. je koristeći telefon, koji mu nisu oduzeli, jer su mu putem njega dozvoljavali kontakte sa poslovnim partnerima radi slanja novca, uspio poslati poruku kojom je tražio pomoć od svog prijatelja Q. W, koji je ovaj događaj oko pomenutog dana oko 19 sati prijavio Policiji Brčkog”, navodi se u optužnici.

Sun Xudong se još optužuje da je neovlašteno držao dva pištolja a koje je pronašla policija prilikom uviđaja i to u spavaćoj sobi na ležaju ispod uzglavlja i na terasi u obući. On ih je kako se dalje navodi sakrio neposredno pred ulazak policije u stan.

“Sun Baowei, Sun Xudong i Wang Shurui se terete za krivično djelo otmica, dok je Sun Xudong optužen i za neovlašćens nabavka i držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje”, navodi se u optužnici.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo