Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Kinezi zainteresovani za izgradnju puta Banja Luka – Split

Nemojte propustiti

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Policija prekinula korona dernek u školi: Učiteljice iz BiH uz muziku uživo slavile 8. mart

Tokom proteklog vikenda pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS kontrolisali su brojne lokale zbog epidemioloških mjera i najviše posla su...

Zasjeda Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH: Hoće li biti restriktivnijih mjera?

Prije nekoliko dana premijer FBiH Fadil Novalić i pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez kazali su da je epidemiološka situacija...

Bez proslave 8. marta, Krizni štab FBiH pooštrava mjere

Jedan od problema s kojima su suočava FBiH je nabavka kisika kojeg je sve manje i na svjetskom tržištu....

Predsjednik Vlade Republike Aleksandar DŽombić potvrdio je večeras da su kineske kompanije zainteresovane za izgradnju autoputa od Banjaluke preko Mliništa do Splita. “Tačno je da su zainteresovani. Tražili su dokumentaciju. U okviru odluke kineske vlade žele da izdvoje značajna sredstva za infrastrukturne projekte u regionu i putem svojih banaka podrže izvođače radova”, rekao je Džombić za Alternativnu televiziju.

Foto: Ilustracija

DŽombić je dodao da je za ovaj projekat zainteresovana i Hrvatska, napominjući da je riječ o 90 kilometara autoputa u Republici Srpskoj, oko 20 kilometara u Federaciji BiH, te oko 20 kilometara do Splita.
 
“Oni su jako zainteresovani da obezbijede kredit po povoljnim uslovima, negdje između tri i četiri odsto, kako bi ušli u poziciju da bi gradili ovaj put“, rekao je DŽombić.
 
Na dionici autoputa Banja Luka-Gradiška u Mahovljanima sutra će biti puštena u saobraćaj Mahovljanska petlja, najsloženiji projekat putne infrastrukture u Republici Srpskoj čija je vrijednost 11,5 miliona KM.
 
Ovaj objekat biće u punom kapacitetu nakon izgradnje puta Banja Luka – Doboj za koji su u prošlosti bili zainteresovani i Kinezi.
 
Kinezi su bili potpisali ugovor za izgradnju autoputa Banja Luka – Doboj, ali nakon probijanja nekoliko rokova nisu mogli da dostave traženu bankarsku garanciju na 400 miliona evra. Nakon toga Evropska banka za obnovu i razvoj ponudila je kredit od 150 miliona evra za trasu od Prnjavora do Doboja, što je Srpska prihvatila.

 

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Možda vas zanima i ovo