Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Kinezi zainteresovani za izgradnju puta Banja Luka – Split

Nemojte propustiti

Predsjednik Vlade Republike Aleksandar DŽombić potvrdio je večeras da su kineske kompanije zainteresovane za izgradnju autoputa od Banjaluke preko Mliništa do Splita. “Tačno je da su zainteresovani. Tražili su dokumentaciju. U okviru odluke kineske vlade žele da izdvoje značajna sredstva za infrastrukturne projekte u regionu i putem svojih banaka podrže izvođače radova”, rekao je Džombić za Alternativnu televiziju.

Foto: Ilustracija

DŽombić je dodao da je za ovaj projekat zainteresovana i Hrvatska, napominjući da je riječ o 90 kilometara autoputa u Republici Srpskoj, oko 20 kilometara u Federaciji BiH, te oko 20 kilometara do Splita.
 
“Oni su jako zainteresovani da obezbijede kredit po povoljnim uslovima, negdje između tri i četiri odsto, kako bi ušli u poziciju da bi gradili ovaj put“, rekao je DŽombić.
 
Na dionici autoputa Banja Luka-Gradiška u Mahovljanima sutra će biti puštena u saobraćaj Mahovljanska petlja, najsloženiji projekat putne infrastrukture u Republici Srpskoj čija je vrijednost 11,5 miliona KM.
 
Ovaj objekat biće u punom kapacitetu nakon izgradnje puta Banja Luka – Doboj za koji su u prošlosti bili zainteresovani i Kinezi.
 
Kinezi su bili potpisali ugovor za izgradnju autoputa Banja Luka – Doboj, ali nakon probijanja nekoliko rokova nisu mogli da dostave traženu bankarsku garanciju na 400 miliona evra. Nakon toga Evropska banka za obnovu i razvoj ponudila je kredit od 150 miliona evra za trasu od Prnjavora do Doboja, što je Srpska prihvatila.

 

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo