Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Kiša i snijeg u regiji: Porasli vodostaji, problemi u snabdijevanju strujom

Nemojte propustiti

[wonderplugin_gallery id=”78″]

Snijeg nije prestajao padati u toku dana u većini dijelova BiH što je izazvalo neprohodnost i odrone na putevima. Zemlje regije od sinoć su zahvaćene hladnim frontom koji je sa sobom donio obline kišne i sniježne padavine koje su prouzrokovale brojne probleme, piše Anadolu Agency (AA).

Snijeg nije prestajao padati u toku dana u većini dijelova BiH što je izazvalo neprohodnost i odrone na putevima. Zbog nevremena i padavina na području opštine Srebrenica bez električne energije danas su ostala brojna sela. Snjiežne padavine danas su u bh. prijesolnici također izazvale saobraćajne gužve, a na terenu je raspoloživa mehanizacija za čišćenje puteva. Na sarajevskoj planini Bjelašnici još rano jutros je zbog snijega koji je padao protekle noći zabilježena visina pokrivača od preko 2,50 metra.

Kada je riječ o kišnim padavinama, najviše je pogođen sjeverni i južni dio zemlje u kojem je osjetno i zahlađenje. Za područje cijele zemlje je, zbog oblinih padavina, proglašen narandžasti meteoalarm.

Hladni front sinoć je zahvatio i susjednu Srbiju gdje je također došlo do zahlađenja. Iz Republičkog-hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Srbije danas su najavili upozorenje zbog obilnih kišnih padavina uglavnom na jugozapadu i zapadu Srbije, u Sremu, Šumadiji i na području Beograda. U skladu s tim, najavljen je i porast vodostaja rijeka. Izdato je upozorenje i civilnim službama Srbije da preduzmu sve preventivne mjere u sklopu jedinstvenog sistema zaštite i spašavanja.

U Hrvatskoj je danas zabilježena olujna bura, a duž obale Jadranskog mora u brojnim mjestima došlo je do otežnog snabdijevanja električnom energijom. Zbog kiše i snijega za cijelo primorje Hrvatske izdat je crveni meteolarm dok je za Liku i Gorski Kotar izdato upozorenje zbog snijega.

Crveni meteoalarm danas je proglašen i za područje Crne Gore u kojoj oblina kiša pada najviše u centralnim i južnim dijelovima zemlje, dok je na sjeveru zabilježen snijeg. Kako je saopšteno iz Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore, na Žabljaku je snijeg u toku dana napadao više od jednog metra, piše Anadolu Agency (AA).

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Diana Jović-Cvjetinović uhapšena zbog pokušaja otmice direktora DNS-a; Motiv bi mogao biti njihov spor zbog pola miliona KM

Diana Jović-Cvetinović iz Bijeljine, koja je uhapšena zbog pokušaja otmice poznatog advokata Miloša Stevanovića, s njim je već duže...

Možda vas zanima i ovo