Petak, 25 lipnja, 2021

Kladionice od radnica traže da se “svojevoljno” odreknu plata?!

Nemojte propustiti

Sportske kladionice u Federaciji Bosne i Hercegovine 2019. godini su ostvarile promet koji skoro jednak ukupnim javnim prihodima sarajevskog kantona, gdje se prikupi najveše novca u ovom entitetu.

Prema podacima Porezne uprave FBiH, lani su ostvarile prihod od milijardu 400 miliona maraka. Od tog iznosa, milijardu 300 miliona se odnosi na isplatu dobitaka. Najveći dio isplata, 1,1 milijardu, odnosi se na dobitke manje od 100 maraka, koji se, po Zakonu, ne oporezuju. Oporezovani dio dobitaka većih od 100 maraka, iznosi tek 141 milion.

Međutim i kladionice su od ovog mjesecu na udaru zbog koronavirusa, jer su kao masovna okupljališta ljudi, morale prihvatiti odluku vlasti i privremeno zatvoriti svoje poslovnice. Pojedini vlasnici kladionica brzo su povukli potez da izbjegnu gubitke – na račun svojih radnica. I to tako što će to njihove radnice “same zatražiti” da se odreknu plaća.

Naime, portal Oslobođenje je objavio informaciju kako u ovim teškim vremenima pojedini vlasnici kladionica donose odluke koje ne idu u korist radnicima, a konkretno se radi o jednoj od najvećih kladionica u BiH, koja je svim radnicima poručila da su dužni potpisati Zahtjev za neplaćeni dopust.

Fotografije koje je Oslobođenju poslala jedna radnica objavljujemo u nastavku:

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo