Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Klanjana dženaza za 36 zvorničkih šehida, traga se za još 750!

Nemojte propustiti

Na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji 17. kolektivnu dženazu predvodio je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović gdje je svoj vječni smiraj, pored 711 ranije pokopanih, pronašlo još 36 šehida sa područja zvorničke općine.

Zločine u zvorničkoj opštini, kako je istaknuto prije klanjanja dženaza-namaza, počinili su pripadnici Vojske RS, policije, JNA i paravojnih jedinica iz Srbije te pojedine komšije srpske nacionalnosti sa kojima se preživjeli članovi porodica i danas susreću oči u oči.

Samo njih 10 pokopano je sa imenom i prezimenom, javlja Dnevni avaz.

U kabur spušteno 26 osoba sa oznakom N.N., jer nije bilo članova porodice ili bližih srodnika koji su mogli dati uzorak krvi za DNK analizu. Posmrtni ostaci danas pokopanih zvorničkih šehida pronađeni su u više masovnih stratišta.

Na Šehidskom mezarju u Kalesiji danas su vječni smiraj pronašli: Salih Selimović, Samir Mustafić, Šaban Mustafić, Nuko Hasanović, Alija Hrustanović, Feriz Kajić, Senad Ahmetović, Beriz Ahmetović, Himzudin Alić i Izet Memić.

Ove godine obilježava se 21. godina od počinjenih zločina u općini Zvornik, ali i drugim mjestima Podrinja. Ovo je petnaesta kolektivna dženaza na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji, a održat će se u novoizgrađenom Memorijalnom centru.

Broj prijavljenih i nestalih lica sa područja općine Zvornik od 1992. do 1995. godine je 1998, od kojih je oko 1400 identifikovanih, dok se još oko 600 osoba vode kao nestale.

Za ove zločine u 1992. godini do sada je pravosnažno osuđeno deset ljudi, a ukupna zatvorska kazna iznosi 83 i po godine zatvora.

Kako ističu iz Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Zvornik, odgovorni za zločine se i dalje slobodno kreću i oni ih svakodnevno sreću u gradu u kojem žive.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo