Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Klijenti zatečeni: Zašto je Raiffeisen banka unatoč krizi uduplala naknadu za vođenje računa?

Nemojte propustiti

Pojedini bh. građani su revolt izrazili objavama na društvenim mrežama, te se obratili i medijima, dostavljajući izvode za decembar 2020. i januar 2021. godine za istu uslugu

Pojedini klijenti Raiffeisen banke početkom februara doživjeli su neprijatno iznenađenje kada im je uvećan iznos naknada za vođenje računa. To je, posljedično, izazvalo nezadovoljstvo korisnika usluga te banke, piše Faktor.

Neki od njih revolt su izrazili objavama na društvenim mrežama, te se obratili i medijima, dostavljajući izvode za decembar 2020. i januar 2021. godine za istu uslugu, a koji dokazuju rast cijena usluge vođenja računa u toj banci. Tako su korisnici za ovu uslugu u decembru plaćali 10 KM, a u januaru čak 19.90 KM.

– Od 01. januara 2021. godine došlo je do izmjene tarife naknada za pravna lica. Klijenti su pravovremeno putem izvoda informisani o izmjeni naknada koje su promjenjiva kategorija, te ovise o promjenama na tržištu – stoji između ostalog u obrazloženju Raiffeisen banke.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Posljedice jučerašnjeg nevremena: I do 1500 duluma usjeva uništeno

“Napravićemo procjenu, da ne bih sada licitirao, ali sigurno će se šteta mjeriti stotinama hiljada KM”, rekao je Bjelica. Samo...

Možda vas zanima i ovo