Utorak, 21 rujna, 2021

Klima “izašla iz ravnoteže”: Slijede mrazevi i suše, poplave i tajfuni bit će sve češći

Nemojte propustiti

Globalna vremenska prognoza za nekoliko idućih godina nije optimistična – slijede prekomjerni mrazevi i suše, a tajfuni i poplave će biti sve češći.

Ilustracija
Ilustracija

Meteorolozi upozoravaju da je klima “izašla iz ravnoteže”. Tako Aziji topljenje glečera donosi sušu.

Ipak, stanovnicima sjevernih zemalja topljenje leda može donijeti i određenu korist.

Na sjeveru će postati toplije. Stručnjaci ističu da već sad u tundri raste drveće iz južnijih geografskih širina!

Međutim, otopljenje će čovječanstvu donijeti i veliki broj neprijatnosti. Globalna promjena klime može bitno izmijeniti oblik Zemlje.

Dio naučnika tvrdi da će se to desiti već za nekoliko decenija, a drugi kažu da je to proces koji će uslijediti za nekoliko stotina godina.

Jasno je samo da je globalno otopljenje već počelo i da nije moguće zaustaviti ga.

Prirodnu promjenljivost klime određuju okeanski ciklusi u periodima od 60 do 70 godina. To znači da sljedeće dvije decenije neće obavezno biti toplije od prethodnih, mogu biti čak i hladnije. Međutim, već naredne decenije mogu biti znatno toplije.

Ipak, objašnjavaju stručnjaci, to nije linearni porast temperature, već proces koji se odvija u vidu talasa.

Kad temperatura postaje viša, povećava se intenzitet kretanja vazdušne mase. U skladu s tim, dobijamo veću masu vazduha sa sjevera i s juga.

Globalno otopljenje ne znači samo povišenu temperaturu, već i povećanje nivoa okeana. Već je neizbježno da će u prosjeku nivo postati za metar viši.

To je posebno opasno po azijske priobalne megapolise. Takođe je loše i za male ostrvske države, na primjer, za Maldivska ostrva.

Naučnici upozoravaju i da glečeri na Antarktidi rastu.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sada je sve jasnije: Evo koliko borci moraju imati vojnog, a koliko staža osiguranja, da bi mogli u penziju po novom zakonu

Ovi uvjeti odnose na pripadnike Armije RBiH, HVO-a i policiju. U Domu naroda 30. septembra delegati će raspravljati o Prijedlogu...

Možda vas zanima i ovo