Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Klimatolozi upozoravaju: Pred vratima potopi, žege, smrzavanja…

Preporučeno

Posljednji podaci, dobijeni sa satelita, daju za pravo naučnicima koji upozoravaju da se u toku posljednjih 20 godina nivo okeana povećavao u prosjeku za 3,2 milimetra godišnje, odnosno 60 odsto brže od očekivanja stručnjaka u UN

Ilustracija
Ilustracija

Stanovnici primorskih nizina u svijetu uskoro bi mogli da se suoče sa prijetnjom potopa, a velike žege i vatre pustošile su već dobar dio Australije i još nekih kontinenata – upozoravaju klimatolozi.
Posljednji podaci, dobijeni sa satelita, daju za pravo naučnicima koji upozoravaju da se u toku posljednjih 20 godina nivo okeana povećavao u prosjeku za 3,2 milimetra godišnje, odnosno 60 odsto brže od očekivanja stručnjaka u UN.

U Australiji je još krajem prošle godine “harala” žega, koja se početkom 2013. povukla, ali, kako meteorolozi upozoravaju, to je samo predah.

Na jugoistoku i u Tasmaniji izgorjelo je više od 400 hiljada hektara bilja!

To je rijetkost, čak i za zemlju koju smatraju “rernom” Južne hemisfere. Došlo je čak do toga da je prvi put u istoriji Meteorološki biro Australije uveo na svojim temperaturskim kartama novu boju – lila.

Ona se koristi za žegu iznad plus 50 Celzijusovih stepeni!

Klimatolozi kažu da su ekstremalne pojave u Australiji i cijelom svijetu sve češće, te da je to svjedočanstvo globalnih klimatskih promjena.

Naučnici tvrde da je antropogenski činilac odigrao u svemu određenu ulogu. Činjenica je da bitan doprinos klimatskom poremećaju daje čovjek, povećavajući efekat” staklenika”.

Nije jasno koliko su svemu “pomogli” okeanski ciklusi. Možda su ljudski faktor i okeani u promjeru 50 naprema 50 odsto?

Australijski ekolozi uporno pozivaju vladu da promijeni odnos prema problemu globalnog otopljavanja i prizna ljudski uticaj na čovjekovu sredinu.

Vrijeme polako “bjesni” od Australije do Bliskog istoka. Tursku, Jordan, Palestinu, Izrael i Egipat je početkom godine zadesila neviđena količina snijega, kiše i uragani. Morali su da privremeno zatvore Suecki kanal i Bosfor.

Na ruskom Dalekom istoku temperatura je padala na 40 stepeni ispod nule. To je skoro za 10 stepeni niže od obične dnevne norme.

Nacionalna uprava okeanskih i atmosferskih istraživanja /NOAA/ u SAD saopštila je da je 2012. godina postala za Zemlju najtoplija i najsušnija tokom cijelog perioda meteorološkoih posmatranja.

Američki naučnici upozoravaju da će se takve pojave ponavljati sve češće. Osim toga, u izvještaju se priznaje da su vremenske anomalije rezultat i cikličkih promjena klime i ljudske djelatnosti.

(Srna)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dedo Šemso tuguje za suprugom: Ne dam da diraju njene stvari, stajaće dok sam živ

Dedo Šemso iz Sarajeva prije tri mjeseca izgubio je suprugu. Sa suzama u očima otvara vrata njene sobe i...

Još vijesti za vas