Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

“Ključ grada Sarajeva simbolizira našu multireligioznost i multikulturalnost”

Nemojte propustiti

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić će sutra, prije mise na stadionu Koševu, papi Franji uručiti priznanje Grada Sarajeva – Ključ grada Sarajeva s Poveljom, što predstavlja čin dobrodošlice i neraskidive trajne veze Sarajeva i Svetog Oca.

Ključ grada Sarajeva dizajnirao je Salem Obralić, bh. akademski umjetnik.

Gradonačelnik Komšić, će također, Papi uručiti i Medaljon, koji je dizajnirao Emir Hadžimuratović, koji već godinama živi i radi u Francuskoj. Medaljon predstavlja novi simbol ljubavi i mira – spoj simbola triju velikih konfesija u Sarajevu.

– Ključevi grada su spremni. Gradsko vijeće je još na prošlomjesečnoj sjednici donijelo odluku o uručenju te povelje, Ključ grada Sarajeva – kazao je Komšić jučer novinarima u Sarajevu.

Po njegovim riječima, ključ je napravljen i spreman za uručenje.

– Ako se malo bolje pogleda, taj ključ na sebi ima, on je tako dizajniran, multietničnost, multikulturalnost, odnosno multireligioznost Sarajeva i BiH, jer u onom donjem dijelu ključa gdje se otključava zapravo imate most, imamo Latinsku ćupriju koja povezuje ove naše religije ovdje koje su prisutne u Sarajevu i u BiH – kazao je Komšić.

Dodao je da je to vrlo lijepo dizajnirano, „tako da to nije baš običan ključ, nije samo obično priznanje, nego ključ sam, kao umjetničko djelo, simbolizira ovu našu multireligioznost i multikulturalnost”.

Komšić je Feni kazao da je Papina posjeta Sarajevu zapravo dokaz da Sveta Stolica i papa Franjo, nastavlja politiku svojih prethodnika prema Bosni i Hercegovini.

– Ne treba zaboraviti da je Vatikan prvi priznao BiH, da je papa Ivan Pavao II dolazio dva puta u posjetu BiH, u Sarajevo i u Banju Luku – kazao je Komšić.

Navodi da papa Franjo nastavlja politiku svojih prethodnika.

– On ne samo da će ovim svojim dolaskom potvrditi tu politiku, nego donosi jednu novu poruku koja je jako značajna, to je poruka „mir vama”. Dakle, Papa dolazi svima, ne dolazi samo katolicima, to treba znati. To je državničko-pastoralna posjeta – kazao je Komšić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo