Subota, 16 listopada, 2021

Ključno što prije sanirati oštećene i izgraditi nove umjesto porušenih stambenih objekata

Nemojte propustiti

ULK3lXd

U sjedištu Federalne vlade u Sarajevu danas je održana prva sjednica Savjeta Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH, čiji je zadatak koordinacija usmjeravanja sredstava i njihove pravedne raspodjele, te davanje savjeta Upravnom odboru i direktoru Fonda.

Na čelu Savjeta je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, a članovi su premijeri Sarajevskog kantona Muhamed Kozadra, Zeničko-dobojskog Munib Husejnagić, Posavskog Marijan Oršolić, Unsko-sanskog Hamdija Lipovača, Tuzlanskog Bahrija Umihanić i Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, predsjednici Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić i Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlementa FBiH Safet Softić i Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović, predstavnici Saveza općina i gradova FBiH – načelnici općina Domaljevac-Šamac Željko Josić, Zenice Husejin Smajlović.

Svi navedeni su prisustvovali sjednici Savjeta, izuzev još jednog člana – predstavnika nevladine organizacije – kojeg će, na prijedlog Zajedničke komisije za izbor i imenovanje Parlamenta FBiH, imenovati Predstavnički dom.

Na ovoj konstituirajućoj sjednici Savjeta, u čijem je radu učestvovao i privremeni direktor Fonda Jasmin Jaganjac, razmatrani su mogući modeli i kriteriji za distribuiranje financijske pomoći ugroženim područjima.

Ocijenjeno je da je ključno što prije sanirati oštećene i izgraditi nove umjesto porušenih stambenih objekata.

U tom cilju je dogovoreno da načelnici općina u kojima su evidentirane štete na stambenom fondu u sljedeća tri dana dostave konkretne podatke o broju stradalih objekata.

Na osnovu toga će biti izrađeni kriteriji o raspodjeli pomoći iz Federalnog fonda, a očekuje se da bi ti kriteriji trabali biti gotovi u sljedećih desetak dana, kako bi odmah nakon toga pomoć počela stizati do ugroženih područja.

Također, danas je razgovarano o saniranju infrastrukturnih objekata, prije svega komunikacija, te šteta koje je pretrpjela privreda i o potrebi očuvanja radnih mjesta.

Nakon današnje sjednice, članovi Savjeta Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH otišli su u Federalni parlament kako bi prisustvovali vanrednoj sjednici Doma naroda, na čijem je dnevom redu Informacija o pruženoj pomoći i sanaciji šteta na područjima ugroženim drugim valom poplava što su ljetos zadesile Bosnu i Hercegovinu, odnosno Federaciju BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo