Subota, 2 ožujka, 2024

Klub Bošnjaka: Ponovo diskriminacija u školama u RS-u

Preporučeno

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske oštro je osudio pokušaj ponovne diskriminacije u osnovnim školama u RS, kao i to što Ministarstvo prosvjete ne prihvata zahtjeve roditelja i preuzete obaveze da se u osnovnim školama sa većinskom bošnjačkom djecom organizuju nastavu i izučavanje nacionalne grupe predmeta.

Time se, ukazuju u ovom klubu, krši Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju RS, te član 12., u kojem se, između ostalog, navodi da se ”nastava u osnovnom obrazovanju izvodi na službenim jezicima konstitutivnih naroda, uz korištenje oba službena pisma ćirilice i latinice…”.

Iz Kluba Bošnjaka ukazuju i da nadležne institucije na ovaj način krše i prihvaćeni Privremeni sporazum o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika od 5. marta 2002. godine.

U tom sporazumu stoji ”da će se oba entitetska ministarstva obrazovanja odmah angažirati kako bi pronašli trajnija rješenja za pitanja obrazovanja povratnika i zadovoljavanje posebnih potreba i prava svih konstitutivnih naroda, što će zahtijevati, naprimjer, usvajanje novih zakona u oblasti obrazovanja, izradu novih planova i programa, kao i udžbenika koji neće sadržavati nikakve sporne materijale, opšte poštivanje ljudskih prava učenika/studenata, roditelja i nastavnika, te ponovno zapošljavanje nastavnika u školama u kojima su predavali prije rata. Ovaj sporazum će ostati na snazi dok se ne ispune navedeni uslovi.”

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

“Očigledno da naš ministar prosvjete, zbog ranije preuzetih obaveza svog prethodnika, još nije uspio da se upozna sa svim važećim propisima koji se tiču njegovog resora, pa svoje propuste u radu opravdava nedostatkom finansija. Očekujemo od resornog Ministarstva prosvjete da radi svoj posao, a ne da brine o stanju u Federaciji, jer za to ni ne prima lični dohodak”, ocjenjuje se u saopćenju bošnjačkog kluba u Vijeću naroda RS-a.

Delegati ovog kluba daju punu podršku roditeljima da istraju u svojim zahtjevima koji su im zagarantovani važećim zakonskim propisima u RS, kao i preuzetim obavezama iz spomenutog privremenog sporazuma.

Bošnjački đaci u Vrbanjcima kod Kotor Varoši i u Konjević Polju kod Bratunca nisu 2. septembra krenuli na nastavu u novoj školskoj godini jer nisu ispunjena ranija obećanja o uvođenju nacionalne grupe predmet, odnosno riješeni drugi problemi u tim školama.

Danas je vršilac dužnosti pomoćnika ministra prosvjete i kulture RS Zdravko Marjanović pozvao roditelje bošnjačke djece iz Vrbanjaca da pošalju djecu u školu, navodeći da vjeruje da će se u “dogledno vrijeme”, naći rješenje za sadašnje probleme.

Roditelji učenika Bošnjaka područne škole iz Vrbanjaca navode da će svakodnevno protestovati ispred škole dok ne budu stvoreni uslovi da njihova djeca pohađaju nacionalnu grupu predmeta.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas