Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Klupko se počelo odmotavati: Još jedna konzerva na policama trgovina sadrži kancerogenu supstancu

Preporučeno

Agencija za sigurnost hrane BiH je primila obavijest da je na tržište BiH distribuiran proizvod „Filoni di Tonno – Thunnus albacares“, proizvođača „Marfish Val“ porijeklom iz Španije, koji sadrži povećane količine histamina, a koje mogu imati štetne posljedice po zdravlje potrošača, posebno za osobe intolerantne na histamin i proizvode od ribe, te djecu i trudnice.

Upravo se čita:  Kreće sezona mladog luka: Evo zašto bi ovu namirnicu trebali uvrstiti u vašu prehranu
Ilustracija
Ilustracija

Laboratorijskim analizama izvršenim u Italiji utvrđeno je povećano prisustvo histamina u navedenom proizvodu, te je daljom istragom utvrđeno da je on distribuiran i u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Agencija je uputila zahtjev nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko Distrikta BiH da hitno utvrde sljedivost proizvoda u cilju smanjivanja rizika po zdravlje potrošača i dostave Agenciji povratnu informaciju o preduzetim mjerama.

Upravo se čita:  Kopriva - ljekovita, jestiva i zdrava

Agencija se, takođe, obratila uvozniku navedenog proizvoda, preduzeću „Morski san d.d. Sarajevo“ koje je, shodno odredbama Zakona o hrani, odgovorno za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane koju stavlja na tržište BiH. Od navedenog subjekta u poslovanju sa hranom zatraženo je da spriječi stavljanje navedenog proizvoda na tržište, a ukoliko je hrana već distribuirana potrošačima da obavijesti potrošače o razlozima za njeno povlačenje i traži povrat hrane kojom su opskrbljeni.

Upravo se čita:  Redovno konzumiranje jabuka može doprinijeti poboljšanju opšteg zdravlja i blagostanja

– Po završetku navedenih aktivnosti i zaprimanju povratne informacije od nadležnih inspekcijskih organa i subjekta u poslovanju sa hranom, Agencija za sigurnost hrane BiH će obavijestiti potrošače o svim preduzetim mjerama – saopćeno je iz te agencije.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Dobre vijesti za bh. dijasporu koja živi u ovoj europskoj državi: Usvojen važan sporazum o vozačkim dozvolama između Bosne i Hercegovine i Italije

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa...

Još vijesti za vas