Srijeda, 3 ožujka, 2021

Klupko se polako odmotava: Osim Milorada Dodika, evo ko je sve saslušan zbog afere „Ikona“ u Tužilaštvo BiH

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

U idućih 14 dana očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije

Iz Federalnog ministarstva zdravstva očekuju pogoršanje epidemiološke situacije u naredne dvije sedmice. Dok se stalno nešto čeka i očekuje odnosno...

Članovi Predsjedništva s direktorom WHO: BiH ispunila sve obaveze za vakcine

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili generalnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije Ghebreyesusu na njegovoj podršci Bosni i Hercegovini u dobivanju...

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo donaciju vakcina iz Srbije

Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici prihvatio je donaciju kojom je Republika Srbija obezbijedila Bosni i Hercegovini, za...

Aleksandar Vučić stigao u Sarajevo s doniranim vakcinama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Sarajevo, a na Međunarodnom aerodromu dočekali su ga članovi Predsjedništva BiH Milorad...

Osim Dodika i ambasadora Samardžije, u ovom predmetu su saslušani i Dodikovi bliski saradnici, koji su bili direktno uključeni u protokol posjete Lavrova BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine aktivno radi na predmetu „Ikona“ kako bi se do kraja rasvijetlilo je li ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu diplomatije Rusije Sergeju Lavrovu prošle godine ukradena i radi li se o nacionalnom blagu Ukrajine.

Postupajuća tužiteljica u ovom predmetu je Bojana Jovović, a prema informacijama „Avaza“, do sada je saslušano nekoliko svjedoka u ovoj pravosudnoj instituciji.

Nedavno su iskaze u Tužilaštvu BiH dali i ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija, koji je ikonu vratio u Sarajevo i predao je u kabinet Dodika u Istočnom Sarajevu. On je iskaz dao u svojstvu svjedoka, kao i Dodik prekjučer u ovoj pravosudnoj instituciji.

Osim Dodika i Samardžije, saslušani su i Dodikovi bliski saradnici, koji su bili direktno uključeni u protokol posjete Lavrova BiH. Na okolnosti posjete Lavrova uskoro će iskaz dati i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Tek od iskaza svih svjedoka zavisit će ima li Tužilaštvo BiH osnova za daljnje postupanje, pogotovo što Ukrajina putem Interpola još ne potražuje ikonu, piše “Avaz”.

Za sada se sve svelo na medijske izvještaje i navode pojedinih ministara i ambasadora iz Ukrajine zbog pečata koji se nalazi na ikoni.

Foto: Srna

Ukrajina tvrdi da je riječ o ikoni staroj 300 godina koja je ukradena u Lugansku, ali, kako saznajemo, još nije ponudila konkretne dokaze.

Dokaze nije ponudio ni ambasador ove zemlje u BiH i Hrvatskoj Vasilj Kirilič, koji se susreo u Sarajevu s Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova BiH, i Gordanom Tadić, glavnom državnom tužiteljicom.

Sve što je Kirilič zatražio jeste da se ikona izuzme i vještači. Ali ključan je potez Interpola, koji bi, da je ikona ukradena, to morao evidentirati po prijavi institucija Ukrajine.

Za sada se ova policijska agencija, putem policijskih kanala u BiH, nije oglašavala. Tužilaštvo čeka i zamolbu za postupanje putem međunarodne pomoći i odgovore iz Ukrajine, piše “Avaz”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U idućih 14 dana očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije

Iz Federalnog ministarstva zdravstva očekuju pogoršanje epidemiološke situacije u naredne dvije sedmice. Dok se stalno nešto čeka i očekuje odnosno...

Možda vas zanima i ovo