Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Ko će plaćati skuplju struju u BiH? Nakon poskupljenja u bh. entitetu RS, očekuje se povećanje cijene i u FBiH

Autor:Klix.ba

Preporučeno

Iz Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine su potvrdili da još nisu zaprimili zahtjev za promjenu cijene električne energije.

Nakon poskupljenja struje u bh. entitetu RS, očekuje se povećanje cijene i u Federaciji BiH. Međutim, još uvijek nema konkretnih informacija, a novim izjavama političari unose još više nejasnoće.

Premijer FBiH Fadil Novalić je nedavno ponovo najavio poskupljenje struje rekavši da je proizvodna cijena trenutno skoro duplo veća od prodajne te da ako želimo trajno imati struju, morat će biti skuplja.

“Obavještavam građane da je naša cijena struje gotovo dvostruko manja od proizvodne cijene. Proizvodna je 54, a mi je građanima prodajemo za 32. U tom smislu nekih 200, 300 pa i 400 miliona godišnje potpomažemo građane kroz jeftiniju struju. Ako želimo trajno imati struju, morat će biti skuplja. Ona je tržišna kategorija. Ali nikad nećemo pasti u zamku da je poskupimo svima. Naime, u principu će je u nekom periodu neka Vlada poskupiti svima, ali je vratiti onima koji ne mogu platiti. U budućnosti će ova cijena struje ostati za građane koji troše do nekog prosjeka. Njima neće poskupiti struja. A onima koji troše preko prosjeka, oni koji se griju na struju, koji npr imaju restorane… oni će morati plaćati skuplje”, poručio je Novalić gostujući na Hayat televiziji.

Upravo se čita:  Najniža 565 KM, a najviša 2800: Poznato kad kreće isplata penzija za februar

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić naglasio je da način na koji se povećava cijena jeste da Elektroprivreda pošalje zahtjev Regulatornoj agenciji za elektroenergiju koja analizira zahtjev i nakon toga donosi odluku.

“To nema nikakve veze sa vladom Federacije”, rekao je Džindić.

Iz Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine za Klix.ba su potvrdili da nisu zaprimili zahtjev za promjenu cijene električne energije.

Prema riječima Novalića uskoro struja će poskupiti za sve, ali nekima će se kasnije cijena vratiti na trenutnu. Kada će poskupjeti struja i kako će taj period do “vraćanja stare cijene” preživjeti ugrožene kategorije još uvijek nije poznato.

Upravo se čita:  Meteorolog Sladić objavio kakvo nas vrijeme očekuje narednih 10-ak dana

Stručnjak za energetiku i bivši direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Amer Jerlagić rekao je za Klix.ba da je više puta do sada naglašavao da do poskupljenja struje neće doći do 1. januara kako je bilo ranije najavljivano te u skorije vrijeme ne može doći do bilo kakvog poskupljenja.

“Kako sad stvari stoje, s obzirom da još uvijek nema nikakvih najava za tarifni postupak, niti redovni niti gdje se spominjala tzv. blok tarifa, ja bih rekao da sigurno u narednih minimalno 60 dana ne može doći do bilo kakvog posklupljenja. Praktično znači prije marta ne bi se moglo govoriti o bilo kakvom poskupljenju”, rekao je Jerlagić.

Upravo se čita:  Specijalci entiteta RS i Srbije vježbali na jezeru kod Mrkonjić Grada

Nije jasno ni kako Novalić planira odrediti cijene za različita domaćinstva i kako će “vratiti cijenu struje onima koji ne mogu platiti”.

“Ja bih rekao da je ovo čisti populizam. Niti mi imamo socijalnu kartu uređenu na nivou Federacije BiH, niti znamo kakav je status kojeg domaćinstva. To je za mene čista populistička izjava. Nemamo mi u ovom momentu elementa za takvo nešto. Trebalo bi uključiti nekoliko ministarstva unutar vlade Federacije da bi se odredila takva karta za građanstvo i da bi se moglo govoriti o različitim tarifama. Takve modele nemaju ni puno razvijenije države od Bosne i Hercegovine”, poručio je Jerlagić.

Trenutno je poznato da je Vlada Federacije BiH još u novembru uvela ograničenje povećanja cijena snabdijevanja električnom energijom za privredne subjekte u 2023. godini do 20 posto maksimalno u odnosu na godinu ranije.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dedo Šemso tuguje za suprugom: Ne dam da diraju njene stvari, stajaće dok sam živ

Dedo Šemso iz Sarajeva prije tri mjeseca izgubio je suprugu. Sa suzama u očima otvara vrata njene sobe i...

Još vijesti za vas