Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

Ko iz Bosne i Hercegovine želi ući u Hrvatsku, od iduće godine morat će platiti

Nemojte propustiti

“Samo posjedovanje odobrenja putovanja ne daje automatsko pravo na ulazak, već se konačna odluka donosi na graničnom prijelazu”

Građanima država koji nisu u Europskoj Uniji uskoro će za ulazak u Hrvatsku trebati ulaznica. Ulazak u zemlju naplaćivat će se 7 eura.

Sve zbog sistema ETIAS, koji se uvodi od 2023. i koji služi jačoj sigurnosti i kontroli putovanja. I to ne samo naših susjeda, nego državljana više od 60 zemalja koji stižu u Europsku uniju. Problem je u tome što se dozvola može čekati do 30 dana, a moguće je dobiti i odbijenicu, javlja RTL.

Ovo će vrijediti za sve građane trećih zemalja koje su izuzete iz viznog režima. Ulazak u Schengen uvjetovan je uvođenjem ovog sustava. Građani BiH koji namjeravaju u EU, pa tako i u Hrvatsku, popunit će elektronski obrazac. I to prilično detaljan: Šta su po zanimanju, jesu li bili kažnjavani, kakvo im je zdravstveno stanje, gdje su putovali u Europi pa čak i koje lijekove koriste.

Odobrenje za putovanje, bez kojeg se neće moći prijeći granica, u najvećem broju slučajeva bit će izdano unutar nekoliko minuta od podnošenja zahtjeva, a u rijetkim slučajevima, kada su potrebne dodatne provjere, izdavanje dozvole može potrajati do 30 dana.

“Samo posjedovanje odobrenja putovanja ne daje automatsko pravo na ulazak, već se konačna odluka donosi na graničnom prijelazu”, kažu iz Ministarstva.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

SIPA upala u UIO u Banjaluci: Pod lupom rad šefice grupe za sprečavanje krijumčaranja

"Pod lupom je rad aktuelne šefice grupe za sprečavanje krijumčaranja i prekršaje u Regionalnom centru Banjaluka Jelene Majstorović", tvrde...

Možda vas zanima i ovo