Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Ko je dao 125 milijuna maraka za izgradnju vjetroparka u Mostaru ?!

Nemojte propustiti


Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica i ministar privrede HNŽ-a Amer Zagorčić, danas su u Mostaru potpisali aneks ugovora o koncesiji za vjetropark Podveležje, projekt vrijedan 125 milijuna maraka. Cilj potpisivanja ovog dokumenta jeste smanjivanje mogućnosti rizika i …

Foto: Elvedin Grabovica i Amer Zagorčić

… otklanjanje eventualnih barijera za realizaciju ovog energetskog projekta. Drugim riječima, stvaranje preduvjeta kako ne bi došlo do istog scenarija iz 2011. kada je obustavljanja izgradnja agregata na području Podveležja.

No, na konferenciji za medije koja je održana nakon potpisivanja aneksa, moglo se vrlo lako doći do zaključka kako isti problemi koji su tada priječili provedbu projekta, postoje i dan danas. Iste barijere Prema riječima Grabovice, prvi razlog zbog kojeg vjetropark još uvijek nije ugledao svjetlo dana jeste taj što Elektroprijenos BiH i Neovisni operater sustava nisu zadovoljili sve procedure koje su neophodne za priključivanje vjetroparka Podveležje na elektromrežu. Drugi razlog je taj što prošle godine još uvijek nije bila zatvorena financijska konstrukcija Elektroprivrede BiH.

Danas, kada je aneks potpisan, situacija nije mnogo drugačija. Procedure za priključivanje na elektromrežu, priznao je Grabovica, još nisu kompletirane, a tko je investitor koji je dao 125 milijuna maraka, nije želio otkriti. ”Procedure za priključivanje još uvijek nisu obavljene, ali smo u pregovorima s nadležnima.

Očekujem da će se paralelno s provođenjem natječaja završiti i taj dio posla. Što se tiče financijske strane, ovakvi projekti se nikada ne rade iz vlastite akumulacije sredstava, s obzirom da znamo kako su krediti za obnovljive izvore energije mnogo povoljniji od kredita za druge projekte”, ustvrdio je Grabovica, koji je na pitanje tko je financijer najprije zastao, a onda kazao ”znat ćete”.

Elektroprivreda BiH taji tko je dao 125 milijuna maraka za izgradnju vjetroparka u Mostaru Tehnički detalji Hoće li u gradu Mostaru zbilja uskoro biti realiziran ovaj višemilijunski projekt obnovljive električne energije, ili današnje potpisivanje aneksa ipak spada u sferu predizbornih aktivnosti, biti će nešto jasnije do kraja godine. Krajnji rok za završetak prve faze projekta je 31. prosinca 2012., dok je rok za realizaciju druge faze 31. prosinca 2014.

Resorni ministar Zagorčić izrazio je nadu da će se na Podveležju uskoro vidjeti agregati, te da se neće ponoviti ono što se dogodilo prošle godine. ”Ovaj projekt je od značaja kako za lokalnu zajednicu, tako i za cjeli HNŽ, s obzirom da će se poboljšati infrastruktura.

U tom smislu, izražavam zadovoljstvo što smo konačno došli u situaciju da projekt zaživi i ne bude samo mrtvo slovo na papiru”, kazao je Zagorčić. Što se tiče tehničke strane, važno je istaknuti kako bi vjetropark Podveležje trebao imati 16 vjetro-agregata, snage do tri 3 MW po agregatu. Moguća godišnja proizvodnja iznosi od 75 do 100 GWh. Elektroprivreda BiH dobila je koncesiju na 30 godina, s mogućnošću produživanja. Natječaj za izvođenje projekta trebao bi biti raspisan uskoro. Što se tiče cijene ovog energetskog potencijala, Grabovica je istaknuo kako će biti skuplji od hidro, a jeftiniji od termo potencijala.

 

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vijeće ministara o Nacrtu okvirnog budžeta institucija BiH

Na predloženom dnevnom redu je Nacrt sporazuma o bezbjednosnoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Turske,...

Možda vas zanima i ovo