Nedjelja, 7 ožujka, 2021

Ko je Guzinu iz Koalicije za Mostar osigurao glas više nego u javnom glasanju?

Nemojte propustiti

Sindikat policije KS stao u odbranu kolega iz Zvorničke: Niko nema pravo na onakav odnos prema policiji

– Ovom prilikom želimo najoštrije osuditi očigledno provociranje i omalovažavanje policijskih službenika, uz napomenu da niko nema pravo na...

Inspektori u masovnoj akciji po Sarajevu: Kontrola restorana, trgovina, kladionica, tržnih centara, prevoza…!

Najavljeni pojačani nadzori biće nastavljeni i tokom narednih dana, uz podsjećanje da će u ponedjeljak, 8. marta inspektori kontrole...

Uhapšena novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević

Novinarka i aktivistica iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević jutros je uhašena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu. Iz Operativnog centra MUP-a KS-a...

“Sve podsjeća na mart prošle godine”: BiH pred novim lockdownom!

Trenutno jedine vakcine koja imamo su ona koja nam je Srbija donirala. Njih je jučer odobrila Agencija za lijekove...

Nakon procedure tajnog glasanja u drugi su se krug plasirali Kordić iz HDZ-a i Guzin iz SDA. Kordić je dobio 14 glasova, Guzin 12, Baralija dva, dok su listići dvoje vijećnika (pretpostavlja se HRS-a) bili nevažeći.

U drugi krug izbora za gradonačelnika Mostara nakon tajnog glasanja plasirala su se dvojica ljekara, Mario Kordić iz HDZ-a BiH i Zlatko Guzin iz SDA.

Rekli bismo, očekivano. No, s obzirom da “Koalicija za Mostar” čiji je Guzin kandidat ima 11 vijećnika, a on je dobio 12. glasova, javnost intigrirao pitanje ko je Guzinu osigurao 12. glas, piše Hrvatski medijski servis (HMS).

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Za dr. Kordića, može se pretpostaviti da je glasalo svih 13 vijećnika HDZ BiH, a da je 14. glas dodao vijećnik Dodikovog SNSD-a Velibor Milivojević, koji je i ranije, na sjednici 5. februara javno glasao za Kordića.

U jučerašnjem nastavku sjednice, tajno je glasalo 30 od ukupno 35 vijećnika. Naime, troje vijećnika SDP-a i dvoje PMP-a napustilo je sjednicu nakon što nije prihvaćen prijedlog Armana Zalihića (SDP), kojeg je za gradonačelnika kandidirala Prva mostarska partija, da se sjednica prekine i nastavi za pet dana.

Uz 11 vijećnika Koalicije za Mostar, te 13 vijećnika HDZ-a BiH glasalo je još troje vijećnika HRS-a i dvoje Naše stranke, (uključujući i Bošku Ćavar, koja je glasala iz svog stana s obzirom na to da je pozitivna na koronavirus) te vijećnik SNSD-a.

Nakon procedure tajnog glasanja u drugi su se krug plasirali Kordić iz HDZ-a i Guzin iz SDA. Kordić je dobio 14 glasova, Guzin 12, Baralija dva, dok su listići dvoje vijećnika (pretpostavlja se HRS-a) bili nevažeći.

Uz pretpostavku da je za Kordića glasalo 13 vijećnika HDZ BiH i jedan vijećnik SNSD-a, za Guzina 11 vijećnika ” Koalicije za Mostar”, a za Irmu Baraliju ona i druga vijećnica Naše stranke Boška Ćavar, a da su dva glasa bila suzdržana- 12. glas za Guzina mogao je biti jedino glas jednog vijećnika Hrvatske republikanske stranke!

Ako je neko od vijećnika HRS-a uistinu glasao za Guzina otvara se pitanje zbog čega. Neki kažu kako je to bilo zezanje, s obzirom da su “Republikanci” znali da 1 glas za Guzina, neće utjecati na to da se i Kordić plasira u drugi krug. Špekulira se i da je HRS ovim potezom htio poslati poruku HDZ-u BiH da neće bezuvjetno podržati Marija Kordića u drugom i trećem krugu. Naravno, ovo su samo špekulacije… – piše HMS.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Prijava protiv policajaca koji su uhapsili novinarku Ahmetašević, pokrenuta istraga: Oglasio se i ministar MUP-a

Odjeljenju za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo podnešena je pritužba na rad policijskih...

Možda vas zanima i ovo