Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Ko je Halil Lagumdžija, novi predsjedavajući VSTV-a?

Nemojte propustiti

Halil Lagumdžija novi je predsjedavajući Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.

Lagumdžija je izabran na današnjoj sjednici VSTV-a, nakon što je dobio više glasova od Srđana Force. U drugom krugu glasanja pobijedio je Srđana Forcu.

Lagumdžija je u drugom krugu glasanja osvojio osam, a Forca sedam glasova. U prvom krugu je otpala kandidatkinja Biljana Simeunović, jer je dobila najmanje glasova.

Kandidat za ovu funkciju bila je i Sanela Gorušanović-Butigan, koja je bila privremeni vršilac dužnosti predsjedavajuće VSTV-a, ali je uoči same sjednice odustala od kandidature.

Inače, Halil Lagumdžija je na poziciju člana VSTV-a došao sa mjesta sudije Suda BiH.

Rođen je 1960. godine u Rudom. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1985. godine.

Kao dipl. pravnik počinje raditi u firmi “Poliester” Priboj- Srbija počev od 1986. godine. U periodu od marta 1994. do sredine oktobra 1995. godine obavljao je dužnost potpredsjednika i predsjednika Izvršnog odbora okruga Goražde. Na dužnost sudije Okružnog vojnog suda Goražde imenovan je 17.10.1995. godine i ovu funkciju je obavljao do osnivanja Kantonalnog suda Goražde 04.09.1996. godine, gdje je radio kao sudija sve do 30.06.2010. godine. Od oktobra 2001. godine do juna 2003. godine obavljao je dužnost predsjednika tog suda. Za sudiju Suda BiH imenovan je 27.05.2010. godine, a na dužnost je stupio 01.07.2010. godine. Za člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH izabran je od sudija Suda Bosne i Hercegovine.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Severina otkrila kako održava savršenu liniju

Severina zna da je za dobru liniju potrebno i malo vježbe, a najviše vremena u teretani provede prije turneje. Hrvatska...

Možda vas zanima i ovo