Utorak, 30 studenoga, 2021

Ko je sudija utakmice BiH – Argentina: Prijetili mu smrću zbog sviranja nepostojećeg penala

Nemojte propustiti

ALIANZA METAPAN MA

Joel Antonio Aguilar Chicas, fudbalski sudija iz Salvadora, u nedjelju navečer sudit će u prvoj utakmici reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Argentine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Ipak, malo je onih koji znaju da je riječ o sudiji koji se tim poslom počeo baviti “onako slučajno”, kako i sam kaže.

Također, Aguilar i linijske sudije William Torres i Juan Zumba, svi iz Salvadora, nakon 30 godina prve su sudije iz svoje domovine koji imaju priliku da sude na jednom svjetskom prvenstvu.

Instruktor za tjelesne vježbe

“Svi mi koji volimo fudbal želimo da, ustvari, naša nacionalna selekcija ide na Svjetsko prvenstvo. Kada bi mogli da izaberemo između reprezentacije i sudija, svako od nas bi izabrao reprezentaciju, ali drago mi je da bar ovako mogu da predstavljam svoju domovinu Salvador”, rekao je jedne prilike ovaj 39-godišnji sudija.

Aguilar, koji inače, radi kao instruktor za tjelesne vježbe, nekako slučajno je postao nogometni sudija jer je, kako navodi u svojoj autobiografiji, u mladosti više preferirao da igra kao fudbaler i to na poziciji centralnog odbranbenog igrača.

Ipak, ranije je za FIFA-u izjavio da je, nakon što su ga jedne prilike zamolili da sudi u amaterskoj utakmici, pristao te je tako i počeo da se bavi sudijskim poslom.

Na kraju baš te utakmice organizator turnira mu je prišao i platio uz pohvalu za “dobro urađeni posao”. Ovaj sudija ističe, kako je ustvari, najviše iz ekonomskih razloga i prihvatio posao nogometnog sudije.

U svojim ranijim izjavama, prisjetio se i jedne utakmice iz prošlosti kada mu je prišla grupa agresivnih igrača prijeteći mu da će ga fizički napasti i živog ga zakopati jer je, kako su ga optužili, “dosudio nepostojeći penal za protivnički tim”.

Prvo suđenje A reprezentacijama

Ipak, za FIFA-u je istakao kako je potpuno ubijeđen da će ukazano mu povjerenje opravdati na najbolji mogući način i uljepšati Mundijal za sve ljubitelje fudbala.

“Nadam se da ću na Mundijalu odgovoriti zadatku najbolje što znam i lijepo se provesti. S obzirom na to da je za svakog sudiju bilo izuzetno teško doći na Mundijal da sudi, i sam želim da ovaj posao uradim najbolje što je moguće”, kazao je Chicas.

Za sebe kaže kako posjeduje poseban smisao za humor i da je uvijek dobro raspoložen te da na život gleda optimistično, iako je, kako i sam kaže, svjestan da možda nekim ljudima koji ga gledaju na televiziji izgleda vrlo ozbiljan pa čak i ljut.

Do sada je sudio na Svjetskom prvenstvu nogometaša do 20 godina u Kanadi 2007. godine. Na međunarodnoj listi FIFA-e sudija je od 2001. godine.

On je 2010. godine također bio izabran za jednog od sudija na Svjetskom prvenstvu, ali nije sudio ni u jednoj utakmici, pa je bio na listi rezervnih sudija. Nikada do sada nije sudio na Svjetskom prvenstvu A reprezentacija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Važno za državljane BiH: Od sutra nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Na sajtu njemačke Ambasadde u Sarejevu navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva...

Možda vas zanima i ovo