Srijeda, 29 rujna, 2021

Ko misli da se prijedlog SDA puno razlikuje od HDZ-ovog, vara se

Nemojte propustiti

Zaim Backović, zastupnik BPS-a u Parlamentu BiH, u predstavničkom domu je iznio dosta kritika na pojedinačne prijedloge izmjena Izbornog zakona i HDZ-a i SDA, a u intervjuu za Dnevni avaz objasnio je šta im najviše zamjera.

Smatra da cilj ponuđenih izmjena Izbornog zakona nije davanje građanima mogućnosti da stvarno izaberu one koji će predstavljati sve građane BiH.

– Ustav ne poznaje Predsjedništvo po nacionalnoj strukturi, on poznaje one predstavnike i narode iz kojih su izabrani. Oni bi trebali predstavljati sve Bosance i Hercegovce. To je naš problem što to nije tako. Nikome, pa ni meni, nije jasno da Mladen Ivanić može reći da predstavlja samo ljude iz RS, Dragan Čović samo Hrvate ili Bakir Izetbegović samo Bošnjake. Ja neću da me iko tako predstavlja, kaže Backović I dodaje: Ne može Čović po svoje mišljenje o BiH ići u Zagreb ili Ivanić da saziva neka vijeća unutar RS da bi imao svoje mišljenje o BiH ili Izetbegović da obavlja konsultacije s nekakvim neformalnim grupama, više ne znam ni kakvim, u ime Bošnjaka. Takvo djelovanje me podsjeća na torove, a ti torovi me podsjećaju na vrijeme užasa i stradanja koje smo prošli.

Smatra da su predložene izmjene Izbornog zakona samo pokušaj etabliranja i vječite inauguracije jednih te istih na vlasti.

– Ukoliko bi došlo do ovakve izmjene, onda biste imali tripartitnu konačnu nacionalnu podjelu u BiH. Prema tim izmjenama, Hrvat iz Sarajeva ili Tuzle nikad ne bi mogao biti kandidiran za Predsjedništvo države ili FBiH. Isto tako, Bošnjak iz Livna ili iz Viteza ne bi mogao biti biran, kaže Backović.

On misli da svako ko misli da se SDA-ov prijedlog puno razlikuje od HDZ-ovog, vara se.

– I tu su moje reakcije žešće jer pripadam tom puku. Osnovni preduvjet za izmjenu Izbornog zakona je član Ustava BiH, odnosno Konvencija o ljudskim pravima, koja precizno definira pravo svakog pojedinca da bira i da bude biran. Sada nije tako, ali konačna verzija Izbornog zakona morat će biti u skladu s članom 1. Ustava BiH. I to će biti konačno rješenje. I to će kad-tad doći, kaže Backović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo