Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Ko se igra s našom djecom: Nakon trovanja u vrtićima se pojavile i vaške!

Nemojte propustiti

Krajem prošle sedmice u vrtiću na Skenderiji, a koji radi u sklopu JU Djeca Sarajevo higijeničari su primjetili kod djece vaške, te su roditelji upozoreni, piše novinska agencija Patria.

Zabrinuti za zdravlje svoje djece neki od roditelja su automatski prestali dovoditi djecu u vrtić, a jedna majka ispričala je za Patriju da su i roditelji podvrgnuti tretmanu kako bi se zašititli od ovih napasti.

– Majka sam trogodišnje djevojčice koju smo morali i ošitati. Užasnuta sam činjenicom da je moje dijete dobilo vaške, a toliko vodim računa o higijeni – kaže ova majka.

Još u petak novinar novinske agencije Patria pokušao je kontaktirati JU Djeca Sarajeva gdje nam je ženska osoba s druge strane telefonske veze kazala da ona ne zna ništa o tome, te da je direktorica odsutna.

Iako smo uredno ostavili broj mobitela s molbom da se direktorica javi, to se do danas nije desilo.

– Ja ne znam ništa o tome, a evo kada se vrati direktorica ja ću joj prenijeti poruku – kazala je naša sagovornica iz JU Djeca Sarajeva.

Inače, v.d. direktorica JU Djeca Sarajeva je Jasmina Čongo, koja je na ovu poziciju došla nakon što je Mirjana Jovanović-Halilović dala ostavku zbog afere trovanja djece salmonelom.

Vaške su pravi paraziti, koji spadaju u grupu malih insekata krvopija. Svi paraziti traže domaćina na kome će da žive (i jedu), a da za uzvrat ne daju ništa osim problema.

Vaške su male dva do tri i po milimetra, obično sivkasto-žućkaste, mada mogu da poprime boju kose u kojoj žive. Kreću se otprilike desetak centimetara u minutu, a kada su gladne i brže. Ukoliko se uvale u kosu, praktično ih je nemoguće istjerati bez odgovarajućeg lijeka.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo